Po střelbě v chorvatském Sisaku zahynula žena, útočník zapálil tři domy

Mrtvá žena, šest zraněných lidí a tři hořící domy zůstaly po útoku střelce v chorvatském městě Sisak. Policie v noci zadržela muže, kterého z činu podezírá. Podle chorvatských médií útočník bydlel v jednom z domů, které zapálil, a střílel na své sousedy. Sisak má historické městské jádro, není ale přímořským letoviskem, leží jihovýchodně od Záhřebu.

Chorvatská televize HRT uvedla s odvoláním na policii, že k útoku v Sisaku došlo v sobotu po osmé večer. Pachatel údajně střílel z automatické pušky kalašnikov a založil požár, který se rozšířil na tři domy. Než přijeli policisté, utekl, nakonec se ho podle portálu Index podařilo dopadnout kolem jedné hodiny v noci.

„Muž, který je spojován se střelbou v Sisaku, byl zatčen a bude trestně stíhán,“ potvrdila i policie.

Na místě střelby nalezli policisté mrtvou pětačtyřicetiletou ženu a šest zraněných lidí. Čtyři byli s těžkými zraněními hospitalizováni, dva lehce zraněné lidi, včetně dítěte, zdravotníci ošetřili na místě. Lehké zranění utrpěl také jeden z hasičů, kteří zasahovali u požáru založeného útočníkem. Plameny podle policie zničily dva rodinné domy a jedno auto.

„Když jsem tam přišel, uviděl jsem kouř a plameny a vyděšené lidi, kteří mi řekli, ať uteču, že (útočník) střílí lidi a hoří domy. Vzal jsem děti a ženu a utekl na bezpečné místo,“ citoval Index očitého svědka, který se na místo posléze vrátil, aby viděl, co se s podezřelým stane. Novinářům také řekl, že podezřelého znal, označil jej za „trochu psychicky labilního“. 

Útočník podle médií přišel k sousedovu domu a začal střílet, zapálil vlastní dům a další dva v sousedství. Podle sousedů jde o osaměle žijícího šedesátníka, který měl psychické problémy, údajně byl ve válce a trpěl posttraumatickou stresovou poruchou, ale úřady tyto informace nepotvrdily.