Po střelbě u synagogy na tuniské Džerbě zůstalo pět mrtvých. Další utrpěli zranění

Při útoku u synagogy na tuniském ostrově Džerba zemřeli tři příslušníci bezpečnostních složek a dva věřící, osm jich utrpělo zranění. Mezi mrtvými je i jeden občan Francie, sdělila tuniská diplomacie. Pachatele zastřelily bezpečnostní složky. Tuniské úřady sdělily, že motiv útoku nadále vyšetřují.

Agentura TAP píše, že útočník byl členem pobřežní stráže, podle Reuters patřil k národní gardě. Nejprve zabil svého kolegu, vzal mu munici, a poté zamířil k synagoze Ghriba, kde se konala každoroční židovská pouť. Útočník začal na návštěvníky a policisty u synagogy střílet, načež jej zabily bezpečnostní složky.

O život přišli dva židovští bratranci – Francouz a Izraelec s tuniským pasem. Tuniské ministerstvo zahraničí v této souvislosti informovalo o 42letém Francouzovi a 30letém Tunisanovi. Na místě zahynul také policista a další později zraněním podlehl v nemocnici.

Další čtyři policisté a čtyři návštěvníci byli zraněni, stav jednoho z policistů je kritický. Tuniské úřady zatím neinformovaly o možném motivu útoku a nesdělily, zda se na něm podílel někdo další.

USA a Francie útoky ostře odsoudily. Izraelské ministerstvo zahraničí je označilo za „smrtelný střelecký incident“ s tím, že se nadále vyšetřuje, píše Reuters. 

Synagoga v tuniském městě Ghriba
Zdroj: Jihed Abidellaoui/Reuters

Židovská stopa

Synagoga v Ghribě je nejstarší v Africe a každoroční oslavy svátku Lag ba-omer tam pokaždé přivádí stovky židů z Evropy i Izraele. Akci provázejí velmi přísná bezpečnostní opatření, a to kvůli útoku z roku 2002, kdy tam při výbuchu cisternového auta s plynem zemřelo 19 lidí, většinou zahraničních turistů. K útoku se pak přihlásila teroristická síť al-Káida.

V převážně muslimském Tunisku žije méně než 1800 Židů, což představuje jednu z nejpočetnějších židovských komunit v severní Africe.