Pellegrini chce po Ficovi post premiéra i silnou pozici ve vládě, píše Denník N

Slovenská strana Hlas–SD, jejíž postoj bude po sobotních parlamentních volbách klíčový pro složení příští slovenské vlády, chce mít silné zastoupení v novém kabinetu, řekl v diskusním pořadu veřejnoprávního vysílatele RTVS její předseda Peter Pellegrini. Podle něj se zatím nejedná o konkrétních pozicích, byť list Denník N napsal, že Pellegrini žádal pro sebe od předsedy vítězného Smeru–SD Roberta Fica křeslo premiéra a také několik ministerstev pro svou stranu. Pellegrini uvedl, že jednání o vytvoření vládní koalice budou trvat patrně déle než dva týdny.

Podle zdrojů Denníku N zazněl požadavek na premiérské křeslo na čtvrtečním druhém jednání Fica s Pellegrinim. „Určitě musí strana Smer přistoupit k jednání nestandardně a nabídnout něco zajímavého. Jednání budou tvrdá. Budeme se zabývat jen takovou nabídkou, která bude odpovídat našemu postavení,“ řekl Pellegrini, který v minulosti dlouho působil ve Smeru a za tuto stranu byl v letech 2018 až 2020 premiérem. Dodal, že předmětem jednání nebyly pozice pro konkrétní lidi.

Smer a Hlas nemají dohromady potřebnou většinu ve sněmovně. Pellegrini by jako třetího koaličního partnera preferoval křesťanské demokraty (KDH), kteří však zatím odmítají spolupráci se Smerem. Fico by přibral nacionalistickou Slovenskou národní stranu (SNS) silně proruského předsedy Andreje Danka.

SNS připadlo deset křesel ve sněmovně, ale jen jedno z nich obsadí člen strany, a to její předseda. Zbylých devět bylo do sněmovny zvoleno díky přednostním hlasům z nižších míst kandidátky. Tam se objevili v důsledku Dankovy snahy přilákat ideově spřízněné osobnosti s cílem zvýšit do té doby nízkou podporu. Podle Denníku N není zcela zřejmé, jak pevné vazby má tato skupina zvolených zákonodárců se SNS, a zda by se nakonec někteří nepřidali ke Smeru. Jeho koalici s Hlasem by jich muselo podpořit alespoň sedm.

Druhá varianta

O vytvoření vlády se neformálně pokouší i Progresívne Slovensko. Toto společensky liberální hnutí by muselo přesvědčit sociálnědemokratický Hlas, ekonomicky liberální Slobodu a Solidaritu (SaS) a silně konzervativní KDH. 

„Pokud by měl Hlas podpořit takovouto čtyřkoalici, která sama o sobě už počtem je rizikovější než tříkoalice a je složena z různorodých stran, skutečně by nabídka musela být štědrá a velkorysá,“ řekl Pellegrini k jednáním o případné druhé variantě složení nové vládní koalice. Vyjádřil souhlas se zvoleným poslancem za KDH a někdejším dlouholetým slovenským politikem Františkem Mikloškem, že PS by mělo nabídnout křeslo premiéra právě Pellegrinimu a zároveň neotevírat kulturně-etická témata.

Pellegrini odhadl, že jednání o vytvoření nové vlády potrvají zřejmě déle než dva týdny, které prezidentka Čaputová dala Ficovi při předání pověření k sestavení kabinetu. Hlas podle něj nechce, aby povolební jednání skončila patem, který vedl k vypsání nových voleb.