Parlamentní volby v Kyrgyzstánu zřejmě vyhráli spojenci prezidenta

V parlamentních volbách v Kyrgyzstánu podle prvních předběžných údajů s přehledem zvítězili spojenci prezidenta Sadyra Žaparova. Toto vítězství zřejmě ještě více upevní jeho moc ve středoasijské zemi se 6,5 miliony obyvatel, která má úzké vazby na Rusko a Čínu, uvedla agentura Reuters.

Po sečtení hlasů z více než 90 procent hlasovacích místností se do parlamentu dostala pouze jedna opoziční strana Jednotný Kyrgyzstán (Butun Kyrgyzstan), která získala zatím 6,8 procenta hlasů. Zbytek si rozdělila řada proprezidentských stran.

Dvaapadesátiletý Žaparov se dostal k moci během nepokojů po loňských parlamentních volbách, jejichž výsledek mnoho stran neuznává. Žaparov byl tehdy osvobozen z vězení, kde si odpykával trest na základě obvinění z únosu gubernátora, kterého v roce 2013 nakrátko zadrželi demonstranti. Několik dní po tom, co se dostal z vězení, se stal premiérem a poté úspěšně kandidoval na prezidenta.

Žaparov podporuje úzké vztahy své země s Ruskem a odmítá, aby USA stejně jako Moskva zřídily v zemi vojenskou základnu. Během svého působení zatím cestou ústavní reformy posílil prezidentský úřad a de facto znárodnil rozsáhlý zlatý důl Kumtor, který provozovala kanadská těžební společnost Centerra Gold.

O devadesát křesel v parlamentu se v předčasných volbách ucházelo asi třináct set kandidátů z jednadvaceti politických stran. Volební systém je smíšený, některá křesla jsou přidělena volebním obvodům a jiná rozdělena mezi politické strany. K získání křesla musí strany překročit hranici pět procent.