V prezidentských volbách v Kyrgyzstánu vítězí Žaparov. Loni se během nepokojů dostal z vězení a stal se premiérem

Dosavadní kyrgyzský premiér Sadyr Žaparov vítězí v prezidentských volbách v Kyrgyzstánu a vede s velkým náskokem před svými soupeři, uvedla agentura TASS s odvoláním na dílčí výsledky. Po sečtení hlasů z 51 procent volebních místností vedl Žaparov se 76,87 procenta, zatímco druhý kandidát v pořadí měl sotva šest procent hlasů. A po sečtení hlasů z 82 procent obvodů zvýšil Žaparov svůj náskok na 79,86 procenta, vyplývá z údajů ústřední volební komise.

Vítězství dvaapadesátiletého politika, který se těší pověsti nacionalisty, se očekávalo. Favorit voleb se fakticky dostal k moci již loni na podzim. Tehdy byl osvobozen z vězení, když se během nepokojů začala hroutit předchozí vláda.

Souběžně s prezidentskými volbami se konalo referendum o ústavních změnách, navržených Žaparovem, které ústřední volební komise uznala za platné, protože ještě dvě hodiny před uzavřením volebních místností účast přesáhla 30 procent, uvedla agentura TASS. Voliči se vyjadřovali k tomu, zda Kyrgyzstán zůstane parlamentní republikou, anebo se přejde k prezidentské republice, jak tomu již bývalo v minulosti. Mohli také hlasovat i proti všem variantám.

Ze 17 kandidátů na prezidenta je za jasného favorita pokládán Žaparov, který je současně předsedou vlády. Po odstoupení dosavadního prezidenta Sooronbaje Žeenbekova během nepokojů po říjnových parlamentních volbách, jejichž výsledky úřady posléze zrušily, na čas zastával také funkci hlavy státu, než přešla na nového předsedu parlamentu, Žaparovova spojence Talanta Mamytova. Za premiérova člověka je pokládán i nový šéf tajné služby Kamčybek Tašijev.

Kritici se obávají, aby se nešlo cestou nastolení autoritářského režimu

Žaparov se navzdory svému nacionalistickému postoji – jeho prvním činem ve funkci předsedy vlády bylo přidání informací o etnickém původu do průkazů totožnosti – se opakovaně zavázal k rozvoji strategického partnerství s bývalým sovětským vládcem Moskvou, poznamenala agentura Reuters. Připomněl, že Rusko má v hornaté zemi vojenskou základnu a je také hlavním cílem statisíců kyrgyzských migrantů, jejichž peněžní příspěvky do vlasti představují značnou část příjmů chudé země. Dalším klíčovým obchodním partnerem a investorem je sousední Čína. 

Žaparov si odpykával trest po svém tažení na počátku roku 2010 za znárodnění obřího zlatého dolu Kumtor, který provozuje kanadská společnost Centerra Gold. Po loňském nástupu k moci však prohlásil, že o znárodnění již neusiluje a bude se snažit pouze zajistit spravedlivé rozdělení zisků.

Žaparov v kampani spojoval odkazy na tradiční symboly a hodnoty spolu se sliby, jako je zdvojnásobení výdajů na zdravotnictví.

Žaparovovi kritici se obávají, aby očekávané vítězství v nynějších volbách neotevřelo cestu k nastolení autoritářského režimu jako v sousedních zemích, poznamenala agentura AFP.

Chudý Kyrgyzstán je považován za nejpluralističtější, ale současně nejméně stabilní zemi postsovětské střední Asie. Lidové revolty v letech 2005 a 2010 vyhnaly ze země dva prezidenty, třetí abdikoval na podzim a jeho předchůdce Almazbek Atambajev byl mezitím uvězněn. Experti pokládají tento stav i za důsledek ustavičného soupeření mezi klany ze severu a jihu země.