Paříž se chystá na olympiádu. Ohrozit ji mohou stávky nebo znečištěná Seina

Události | Události | 208 (zdroj: ČT24)

Pořadatelé olympijských her v Paříži ve čtvrtek představili medaile. Na každé z nich je Eiffelova věž. Zároveň jdou do prodeje zbývající vstupenky. Přestože stavební práce úspěšně pokračují, blížící se sportovní i společenskou událost provázejí potíže, včetně vyšetřování uvnitř pařížského olympijského výboru.

Úspěšní sportovci si z pařížské olympiády odvezou i symbol francouzské metropole. Ve středu každé z medailí je zapracován i kousek kovu pocházející z originální konstrukce Eiffelovy věže. „Je z roku 1889 a byla vyměněna během údržby části Eiffelovy věže,“ řekl prezident výboru Paříž 2024 Tony Estanguet.

Právě bývalý olympijský vítěz v kanoistice je nejvýraznější tváří olympijských příprav. Vede organizační výbor Her a splnění každé úspěšné etapy projektu oznamuje osobně. Teď ho však kvůli nejasnostem okolo platu vyšetřuje finanční prokuratura. Podle vyšetřovatelů je jeho odměna vyšší, než povoluje zákon.

Pořadatelé ale řeší i další problémy, například s bezpečností. Úřady proto omezily počet účastníků na slavnostním zahájení u Seiny na 300 tisíc.

Právníci předpokládají nápor na justici

Davy turistů mohou navíc zahltit i justici. „Někdy se mohou napít, někdy mohou uklouznout, někdy ztratit dokumenty. Musíme být připraveni na to, že budeme čelit velkému množství kauz,“ upozornila pařížská advokátka Lucie Hasenohrlová-Silvain.

Testovací závody triatlonistů na Seině skončily minulý rok fiaskem, organizátoři dvě soutěže úplně zrušili kvůli vysokým hodnotám znečištění. Přesto starostka Paříže Anne Hidalgová věří, že se podaří řeku před olympiádou vyčistit.

Uzavření Seiny přináší problémy farmářům, kteří nedávno zemi téměř paralyzovali svými protesty. Právě po Seině se na lodích přepravuje obilí. „Probíhají jednání mezi organizačním výborem, zemědělskými družstvy a sektorem pro pěstování obilovin,“ uvedl farmář a člen odborů FDSEA Thomas Brébion.

Do prodeje jdou v těchto dnech poslední vstupenky. O Hry je obrovský zájem a ubytovacích kapacit je málo. Organizátoři se navíc obávají, že průběh Her mohou narušit stávky – třeba znovu farmářů nebo pracovníků železnic. Ti už na dobu olympiády vyhlásili stávkovou pohotovost.