Francouzští policisté protestovali v ulicích. Mají obavy z vytížení při olympiádě, požadují vyšší prémie

Události: Protesty policistů ve Francii (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda chystá mimořádnou odměnu pro policejní příslušníky dohlížející na bezpečnost letních olympijských her v Paříži a dalších akcí. Vyčlení na to v přepočtu více než dvanáct miliard korun. Policistům to ale nestačí, kvůli náročnosti své práce žádají vyšší prémie. Vláda na jejich požadavky zatím nereaguje, a tak během čtvrtka stávkovali a protestovali v ulicích.

Většina olympijských soutěží je vyprodaných, prodej suvenýrů se úspěšně rozbíhá a stovky tisíc lidí by chtěly nést pochodeň. Pořadatelé pařížských olympijských her dokonce uvažují o vydávání vstupenek zdarma na slavnostní zahájení, aby mohli regulovat příliv diváků.

Podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina bude během olympiády na pořádek dohlížet až třicet tisíc policistů denně. Budou se starat o bezpečnost téměř jedenácti tisíc sportovců, ale také diváků, kteří soutěže navštíví. Podle odborníků však hrozí nebezpečí ze všech stran. „Jsou tu džihádisté, ale také aktivisté z extrémní levice i pravice. Ozbrojené složky se jich velmi obávají,“ vysvětlil politolog Elyamine Settoul.

Během slavnostního zahájení má být přitom nasazeno zhruba padesát tisíc policistů. „Musí být všude. Spousta jich bude nasazena během Tour de France, další na oslavy osmdesátého výročí vylodění v Normandii,“ podotkl místopředseda policejního syndikátu Thierry Clair.

Policisté hrozí stávkou v době olympiády

Policisté ale tvrdí, že jejich finanční ocenění neodpovídá míře zodpovědnosti. Obávají se prakticky nepřetržitého nasazení, nekonečných přesčasů a nedostatku odpočinku. Nespokojení příslušníci proto vyrazili do ulic po celé Francii, v Paříži protestovali poblíž prefektury. „Někteří už toho mají opravdu plné zuby. Zejména během olympijských her to bude náročné, budeme pracovat sedm dní v týdnu, dvanáct hodin denně,“ popsal jeden z policistů.

Demonstranti tlačí na vládu, aby splnila jejich požadavky, jinak hrozí stávkou v době konání olympiády. Požadují prémie až do výše dvou tisíc eur, právo vybrat si v létě dovolenou dle potřeby a chtějí, aby se stát postaral o hlídání jejich děti v době nejvyššího nasazení, například poskytnutím finanční pomoci.