Pákistán zasáhly deště. Úřady hlásí desítky obětí po záplavách a sesuvech půdy

V Pákistánu zemřelo nejméně 29 lidí a 50 jich bylo raněno kvůli silným zimním dešťům, které se v uplynulých 48 hodinách přehnaly celou zemí a způsobily zřícení několika domů a sesuvy půdy. Zvláště zasažený je severozápad země. Pákistán se zároveň potýká se silným sněžením, informovala v neděli agentura AP s odvoláním na místní úřady. Ty zrazují turisty od pobytu na severu země, kde minulý týden kvůli vydatným dešťům uvázlo několik cestovatelů.

Třiadvacet obětí úřady ohlásily od čtvrteční noci v různých oblastech provincie Chajbar Pachtunchvá sousedící s Afghánistánem. Pět lidí zemřelo v jihozápadní provincii Balúčistán, kde bylo zaplaveno pobřežní město Gvádar. Místní museli být evakuováni pomocí člunů. Oběti a škody úřady reportují také na pákistánské straně Kašmíru.

Monzunové a zimní deště způsobují v Pákistánu škody každý rok. Tento rok mají zimní deště zpoždění – místo v listopadu začaly až v únoru.

Z klimatického hlediska neobvyklé monzunové deště a záplavy v roce 2022 poničily většinu oblastí v zemi. Vedly ke smrti více než 1700 lidí. Zasáhly do života 33 milionů obyvatel, z nichž osm milionů muselo opustit své domovy.