Oslavy s čínským prezidentem i summit s Mun Če-inem. Kima čeká rušné diplomatické září

Horizont ČT24: Kim Čong-un bude mít diplomatickými schůzkami nabité září (zdroj: ČT24)

Kim Čong-una čeká měsíc plný diplomatických setkání. V září se v Pchjongjangu setká už na třetím summitu s jihokorejským prezidentem, za účasti čínského prezidenta si 9. září připomene 70. výročí založení státu a pokud se zúčastní i ekonomického fóra v Rusku, potká se zřejmě také s ruským prezidentem a japonským premiérem. Spekuluje se, že nevynechá ani Spojené státy. Přijet by mohl na Valné shromáždění OSN v New Yorku.

Od setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unem v Singapuru uplynulo dva a půl měsíce. Příliš viditelných výsledků nepřineslo, možná i proto Trump říká, že se s Kimem s největší pravděpodobností setká znovu. „Prezident Trump ušel kus cesty, aby otevřel Kim Čong-unovi dveře,“ uvedl poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton.

Denuklearizace se nekoná

Podle kuloárních informací šéf americké diplomacie Mike Pompeo v Pchjongjangu údajně žádal snížení množství jaderných zbraní o šedesát až sedmdesát procent. Znalci KLDR poznamenávají, že severokorejská strategie je úspěšná – na papíře se píše o denuklearizaci, ale v praxi se jedná jen o kontrolu zbraní.

Ani naplánované schůzky Kima s dalšími státníky pravděpodobně žádné větší změny nepřinesou. „Jihokorejský prezident Mun Če-in ho sice může v něčem vyslyšet, ale jadernou otázku neovlivní. Soustředí se na ekonomickou spolupráci a formální ukončení korejské války (mezi oběma Korejemi dosud platí jen příměří). Japonský premiér nemá na Kima páku,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Čína a Rusko mají na Kima vliv, nemají ale důvod na něj tlačit

Větší šance má Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching, ale ty jaderná Severní Korea netrápí. „Vzhledem k jejich momentálnímu vztahu s Washingtonem se dá předpokládat, že budou Trumpův tlak a sankční politiku spíš podkopávat,“ dodala Šámalová.

Dokonce ani další summit Kim Čong-una s Donaldem Trumpem by nejspíš pokrok nepřinesl. „KLDR zkušeně vráží klín mezi něj a administrativu, když opěvuje prezidenta, zatímco kritizuje úředníky, kteří musejí pracovat na obsahu a na detailech,“ říká zpravodajka ČT v Asii.

„Pokud USA odmítají projevit vůči partnerovi při dialogu základní slušnost a drží se zastaralého scénáře, který zkoušely předchozí administrativy a selhaly, nelze očekávat pokrok,“ uvedlo dříve ministerstvo zahraničí KLDR.

Někteří odborníci navrhují, aby Washington donutil Pchjongjang rozkrýt množství jaderných zbraní, raket a zařízení výrobou a tlačil na omezení produkce a vstup inspektorů výměnou za částečné zrušení sankcí.

Z toho by se radovala Jižní Korea, kterou omezení brzdí v ekonomické spolupráci se Severem. Pro Bílý dům, který už oslavoval denuklearizaci jako hotovou věc, jsou ale takové návrhy těžko stravitelné. Snadné řešení ani dobré řešení v tuto chvíli neexistuje, uzavřela Šámalová.