Srdečný stisk dává brutálnímu diktátorovi legitimitu, kritizují Trumpa komentátoři

Americký prezident Donald Trump v Singapuru několikrát srdečně stiskl ruku severokorejskému diktátorovi, což pobouřilo uživatele sociálních sítí i politické komentátory, kteří upozorňují, že Trump tak pomáhá Kim Čong-unovi legitimně vystupovat na světové scéně. Řadu lidí rozhořčily také záběry na střídavě umístěné americké a severokorejské vlajky, před kterými oba státníci pózovali novinářům. Komentátory zklamala i výsledná dohoda o jaderném odzbrojení KLDR, která je prý příliš nekonkrétní.

V Singapuru se jednalo o odzbrojení Severní Koreje. „Tady máme prezidenta ze svobodné části světa, jak si potřásá rukou s jedním z nejbrutálnějších diktátorů v dějinách, s mužem obviňovaným ze zločinů proti lidskosti. Stojí společně před americkými a severokorejskými vlajkami, kterým je dána stejná důležitost,“ píše komentátor Steve Grzanich.

Také odbornice na Severní Koreu v americkém Wilsonově centru Jean H. Leeová upozorňuje, jaký význam má pro KLDR stisk ruky Trumpa s Kimem. „V Severní Koreji to bude vyzdvihováno jako okamžik, kdy Spojené státy uznaly Severní Koreu jako sobě rovnou,“ uvádí Leeová.

Skutečnost, že americký prezident přeletěl polovinu světa, aby se setkal s vůdcem „velmi chudé a velmi malé země“, podle ní dává Kimovi obrovskou legitimitu.

„Právě to měl Kim v úmyslu, když stupňoval své zbrojní testy. Chtěl přimět amerického prezidenta, aby s ním zasedl k jednacímu stolu. Je pro mě šokující sledovat, že mu dáváme přesně to, co chtěl,“ tvrdí Leeová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pro vůdce KLDR je schůzka s americkým prezidentem bezprecedentní vítězství, upozorňují experti. „Na mezinárodní scéně je to naprosto nová realita. Ta najednou Severní Koreu staví do legitimní pozice země, se kterou je třeba jednat,“ podotkla předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Chamrová.

Trump se snažil vystupovat dominantně

Odborníci sledovali i pohyby lídrů během setkání. „Celkem třikrát si potřásli rukama, z toho třikrát ji natáhl Trump jako první,“ řekl BBC expert na řeč těla Manoj Vasudevan s tím, že americký prezident se tak může snažit ukázat svou dominanci. Od Kima se mu ale nedostalo reakce, jakou očekával, míní odborník. „V americké kultuře (je tendence) delšího stisku. To se nestalo,“ podotkl expert.

Donald Tump s Kim Čong-unem se několikrát potřásli rukou
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Někteří hodnotí rovněž podpisy pod společným prohlášením, v němž se KLDR zavázala k jadernému odzbrojení a USA k poskytnutí bezpečnostních záruk. „Pokud jde o podpisovou válku, hraje svou roli velikost, ostrost i trajektorie,“ podotkl expert na severovýchodní Asii z Cambridge John Nilsson-Wright. 

Trump zvolil svůj klasický důrazný styl, jímž chce ukázat v krátkodobém horizontu, že práce byla odvedena. Kim na druhou stranu svým podpisem ukazuje, že má všestranné ambice, míní odborník, jehož tweet přinesla BBC.

Dohoda je vágní, varují zklamaní komentátoři

Dohodu o denuklearizaci hodnotí komentátoři kriticky, upozorňuje BBC. „Pokud je toto výsledek… tak je deprimující. Je to ještě méně, než většina skeptiků očekávala. Domníval jsem se, že se Kim alespoň vzdá nějakých raket, uzavře nějaké jaderné zařízení, něco konkrétního,“ napsal na Twitteru analytik Robert Kelly.

„Toto slibují posledních 25 let!“ uvedl Vipin Narang, který působí jako expert na jaderné strategie na americkém Massachusettském technickém institutu.