Neznámý útočník ostřeloval auto poradce ukrajinského prezidenta, zranil řidiče

Neznámý útočník ostřeloval ve středu nedaleko Kyjeva automobil, v němž jel hlavní poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Serhij Šefir. Šefira výstřely nezasáhly. Zraněn je jeho řidič. Informoval o tom list Ukrajinska pravda. Zelenskyj, který je v New Yorku, reagoval slovy, že událost nijak neoslabí jeho odhodlání v boji s kriminalitou a mocnými finančními skupinami.

Ukrajinské ministerstvo vnitra upřesnilo, že útok se odehrál přibližně v deset hodin místního času (09:00 SELČ) u vesnice Lisnyky nedaleko Kyjeva. Dodalo, že na Šefirovo vozidlo bylo vypáleno více než deset ran. Generální prokuratura později specifikovala, že výstřelů bylo osmnáct. Po pachateli či pachatelích se pátrá v rámci speciální policejní operace. 

Zelenskyj, který se v New Yorku účastní zasedání Valného shromáždění OSN, v reakci na útok slíbil, že se domů vrátí, jakmile přednese svůj projev. „Abych byl upřímný, zatím nevím, kdo za tím je, jestli někdo zevnitř, nebo zvnějšku. Nepovažuji je však za síly, protože posílat pozdrav střelou z lesa na auto mého přítele je slabost,“ řekl podle ukrajinských médií.

Slíbil přitom tvrdou odpověď a ujistil, že událost „pevné odhodlání“ jeho týmu neovlivní. „Nemá to vliv na kurz ke změnám, který jsem si se svým týmem vybral – ke zbavení stínů v naší ekonomice, k boji se zločinností a s velkými vlivnými finančními skupinami. Mandát ke změnám mi dal ukrajinský lid,“ zdůraznil Zelenskyj.

Prezident později v televizním rozhovoru označil atentát na svého poradce za reakci na reálné změny ve státu a za potvrzení správného směru. „Na Ukrajině neexistuje nějaká velká mafie. Celá přešla do velkých finančních skupin. Nebudu je přímo obviňovat. Počkáme na vyšetřování,“ prohlásil Zelenskyj podle agentury Unian.

Domnívá se, že atentát na jeho poradce a současně přítele měl být pokusem vyvinout na něj nátlak, ale toho cíle prý nedosáhl. „Není možné mě ovlivnit,“ zdůraznil. V daném případě pokládá za pozoruhodné, jak se shoduje rétorika ruské strany s některými ukrajinskými médii a opozičními poslanci.

Vliv oligarchů či Moskvy

Ukrajinská pravda napsala, že útočník střílel na Šefirův vůz automatickou zbraní z přilehlého lesa. Zraněný řidič byl převezen na jednotku intenzivní péče a jeho stav je kritický. Podle informace poslance vládní strany Sluha lidu Jevhena Ševčenka zveřejněné na Twitteru řidiče zasáhly tři střely. Kyjevský oblastní prokurátor Oleksij Chomenko s odvoláním na sdělení lékařů později řekl, že řidičův život je mimo ohrožení.

Chomenko rovněž uvedl, že vyšetřovacích verzí události je několik, konkrétně žádnou nespecifikoval. Média zmiňují například možnou ruku oligarchů, jimž Zelenskyj vyhlásil boj, anebo Moskvy. Podle ukrajinského ministra vnitra Denyse Monastyrského se možnost vnějšího spojení s útokem prověřuje, je však příliš brzy na to hovořit o „ruské stopě“.

Účast cizích tajných služeb podle agentury Unian nevyloučil. Vyšetřovatelé podle ministra zvažují hypotézy, že atentát souvisel se státní činností poradce, že cílem mohl být nátlak na přední osoby státu a že cílem mohla být destabilizace Ukrajiny.

Že by Rusko mělo s útokem na Šefira něco společného, už důrazně odmítl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Bohužel v současné době ať se stane na Ukrajině, co se stane, nikdo z aktuálních politiků není schopen vyloučit ,ruskou stopu',“ řekl Peskov podle agentury TASS. Podle něj to „samozřejmě nemá nic společného s reálným stavem věcí“, ale jde „spíše o příznak přehnaného emočního stavu“.