Na hranici mezi Izraelem a Libanonem roste napětí, Hizballáh tam umístil stálou posádku

Události: Na hranici mezi Libanonem a Izraelem přibývá potyček (zdroj: ČT24)

Na Blízkém východě se objevilo nové ohnisko napětí. Množí se totiž potyčky na hranici mezi Izraelem a Libanonem. Nedávno tam silně protiizraelsky zaměřené hnutí Hizballáh umístilo stálou posádku. Panují tak obavy, že i malý incident může spustit větší konflikt.

Izrael a Libanon od sebe dělí neprostupná bariéra a na pomezí obou států tak býval klid. Teď se naopak množí incidenty. Objevilo se například video, na němž na sebe pokřikují izraelští a libanonští vojáci. Při opravách hraničního plotu totiž jde o každý decimetr.

Občas od sebe musí oddělit obě skupiny jednotky OSN. Z Libanonu se sem přibližují nejen zvědavci, ale také členové Hizballáhu. Někdy zůstane jen u pokřikování. V noci na středu se ale Hizballáh neúspěšně pokusil hraniční plot poničit. O pár hodin později jiná skupina na bariéru vyšplhala. Ještě vážnější je to na Golanských výšinách, respektive na svazích hory Hermon.

Masiv na severním okraji Golanských výšin slouží jako významné turistické středisko i díky svým unikátním klimatickým podmínkám. V zimě se tam totiž dá lyžovat. Není to tam ovšem vždy jen idylické. Před čtyřmi lety se přímo nad sjezdovkou utkala izraelská protivzdušná obrana se syrskou raketou.

Stálá osádka Hizballáhu

Teď nejde o rakety, ale o stany. Hizballáh zřídil pár metrů za hranicí přístřešky se stálou osádkou. Jeden sice demontoval, druhý ale dál stojí. „Kdokoliv nás testuje, obdrží odpověď. Víme, co je nutné učinit ve správný čas,“ vzkázal izraelský ministr obrany Joav Gallant.

„Izraelci si nedovolili podniknout žádnou akci proti tomu stanu. Naši mladí bojovníci mají rozkaz odpovědět na jakýkoli izraelský útok,“ varoval předseda Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Na západ od Hermonu se zase vede spor o kdysi syrskou vesnici Radžar. V roce 1967 ji obsadil Izrael. Místní Arabové přijali izraelské občanství. Jenže vesnice přerůstá do Libanonu. Počátkem července dopadly k okraji Radžaru protitankové střely. Izrael reagoval vlastním úderem.

Na Hermonu mezitím pokračuje turistická sezona. Jen pár kilometrů od lanovek ale dál roste napětí.