Muži kradli motory z lodí migrantů a nechali je na moři napospas osudu. Zatkla je italská policie

Italská policie zadržela čtyři Tunisany, kteří podle ní z lodí přepravujících migranty kradli motory, a ponechávali tato plavidla na moři napospas osudu, informoval o tom deník The Guardian. Podle policie je možné, že se jednalo o pašeráky lidí. Muži migranty obírali také o cennosti a peníze.

Čtyři zadržení muži s pomocí jiných lodí blokovali v mezinárodních vodách u tuniského pobřeží plavidla převážející migranty, kteří se snažili dostat po moři do Evropy. Migranty pak obírali o peníze a mobilní telefony a z lodí si odnášeli také cenné motory.

„Odřízli nás od našeho kurzu, jako kdyby do nás chtěli narazit. Pak se dostali na naši palubu. Byli ozbrojení noži a vyhrožovali nám, že nám ublíží, pokud jim nedáme motor,“ popsal podle deníku jeden z migrantů.

Skutečnosti, že do Itálie připlouvají lodi s migranty bez motoru, si delší dobu všímaly italské úřady, sdělil státní zástupce Salvatore Vella působící ve městě Agrigento na Sicílii.

„Všimli jsme si, že polovina malých železných lodí používaných v poslední době migranty plavícími se z Tuniska do Evropy, kterým pomohla italská pobřežní stráž, byly bez motoru,“ sdělil. „Shromáždili jsme co nejvíc informací a zakročili jsme na moři, kde jsme zadrželi muže, kteří tam operovali na rybářské lodi,“ uvedl.

Podle Velly je možné, že zadržení Tunisané motory kradli, aby je posléze prodali. Státní zástupce ale nevylučuje ani možnost, že muži ve skutečnosti pracovali pro pašeráky migrantů. „Ten motor je konec konců na těchto lodích ta nejcennější součástka. Je možné, že piráti motory kradli, aby je posléze znovu použili na jiných lodích přepravujících migranty? Ano, je to možné,“ podotkl.