Místo vězení milost. Jeden z Rusů odsouzených za vraždu Politkovské se zapojil do bojů proti Ukrajině

Jeden z odsouzených za vraždu ruské novinářky a kritičky Kremlu Anny Politkovské byl předčasně propuštěn z vězení a odešel bojovat na Ukrajinu. Napsal to portál Baza, který má blízko k ruským bezpečnostním složkám. Ruští vyšetřovatelé před lety označili bývalého policistu Sergeje Chadžikurbanova za jednoho z organizátorů vraždy Politkovské a soud ho poslal za mříže na dvacet let. Ve vězení měl být do roku 2034. Jeho advokát serveru RBK informace o jeho omilostnění potvrdil.

„Pro nás toto ‚omilostnění‘ není důkazem vykoupení viny a pokání vraha. Jde o zrůdný akt nespravedlnosti a svévole, zneuctění památky člověka zavražděného za své přesvědčení a plnění profesionální povinnosti,“ uvedli pozůstalí a Novaja gazeta.

„Domáhat se spravedlnosti nemá smysl – zavřeli ji do cely za diskreditaci režimu. A vrahové budou dělat to, na co si zvykli, a budou se posmívat obětem, jejich příbuzným a přátelům, svědkům, soudům, zákonům a státu, který se ukázal tak slabý, že je požádal o pomoc a shovívavost. Tak to i zůstane v dějinách,“ dodali.

Podle obhájce Alexeje Michalčika dostal Chadžikurbanov milost poté, co se zúčastnil ruské invaze na Ukrajinu a podepsal smlouvu s ministerstvem obrany. „Podle první smlouvy se Chadžikurbanov účastnil speciální vojenské operace jako vězeň, poté byl omilostněn a nyní se účastní SVO jako smluvní voják,“ uvedl Michalčik. Jako „speciální vojenská operace“ se v Rusku označuje válka proti Ukrajině. Michalčik dodal, že jeho klient se na vraždě Politkovské nepodílel.

Do války se zřejmě zapojil už koncem loňského roku

Chadžikurbanov se podle Bazy dostal do válečné oblasti koncem loňského roku. „Opakovaně vyrážel do týlu nepřítele a plnil se svými muži specifické úkoly rozvědčíků,“ cituje informační portál svůj nejmenovaný zdroj s upozorněním, že odsouzený službu v ruské armádě zahájil jako velitel zpravodajského oddělení, ale brzy údajně povýšil na velitele praporu.

Po půl roce služby – což je podle různých zdrojů doba, po které vězni dostanou oficiální potvrzení o propuštění z výkonu trestu – Chadžikurbanov obnovil smlouvu s ministerstvem obrany, píše dále Baza. Na jak dlouho se armádě upsal a na jaké je nyní pozici, podle portálu není známo.

Vězně do svých řad verbovala žoldnéřská Wagnerova skupina a později podle některých médií také ruské ministerstvo obrany. Mluvčí šéfa Kremlu Vladimira Putina před několika dny hájil rozhodnutí hlavy státu udělit milost odsouzenému vrahovi mladé studentky, který prý podle Kremlu svou vinu smyl na bojišti. Oficiálně se neuvádějí žádná čísla, která by dokládala, kolik odsouzenců v Rusku naverbovali do války, propustili ani kolik jich přišlo o život.

Vražda novinářky

Novinářka nezávislého listu Novaja gazeta Anna Politkovská byla zavražděna 7. října 2006 ve vchodu do svého domu v Moskvě. Vyšetřování vraždy se táhlo a ruské soudy nakonec odsoudily šest lidí, kterým vyměřily tresty od jedenácti let po doživotí. Muž jménem Lom-Ali Gajtukajev, kterého vyšetřovatelé označili za dalšího z organizátorů vraždy, dostal doživotní trest a v roce 2017 zemřel ve vězení. Odsouzení v případě vraždy Politkovské vinu popírali, jeden z nich se rozhodl s policisty spolupracovat.

Objednavatelé vraždy nebyli při vyšetřování identifikováni, podotkl server Meduza. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dříve odsoudil Rusko za to, že řádně nevyšetřilo případ této vraždy. Ruské úřady podle soudu neučinily dost, aby našly osobu či osoby, které si smrt žurnalistky kritické vůči Kremlu objednaly.