Milník protiofenzivy. Ukrajinci podle ISW překonali u Verbove poslední obrannou linii Rusů

Ukrajinská obrněná vozidla operují za poslední, třetí linií ruské obranné vrstvy v západní části Záporožské oblasti, píše ve své poslední zprávě o vývoji bojů americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajinské ozbrojené síly podle něj v současné době pronikají touto obrannou linií, byť analytici institutu zatím nejsou schopni posoudit, zda Ukrajinci ruskou obranu už zcela prolomili. K podobnému závěru došel deník The Wall Street Journal (WSJ), který tento vývoj bojů označil za významný milník v tři a půl měsíce trvající ukrajinské protiofenzivě, jejímž cílem je rozetnout pozice ruské okupační armády na dvě části.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2023)

  • 20:34

    Vysoký představitel pro zahraniční politiku EU Josep Borrell nečekaně přijel do ukrajinské Oděsy.

  • 19:50

    Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v dokumentu o válce v Charkovské oblasti řekl, že Rusové dva týdny před plnohodnotnou invazí v únoru 2022 na schůzce vedení státu pochybovali, zda Ukrajinci skutečně budou vesměs ruské vojáky vítat.

  • 19:21

    Ukrajinský generální štáb oznámil, že Rusové zesilují hustotu minových polí v Doněcké oblasti. Právě miny byly kvůli jejich už tak velmi vysokému množství dosud největší překážkou ukrajinské protiofenzivy.

Ukrajinské ozbrojené síly prorazily s obrněnými vozidly hlavní ruskou obrannou linii na jihovýchodě země, píše WSJ. Jednotky vyslané Kyjevem překonaly protitankové překážky včetně příkopů a betonových bloků známých jako dračí zuby u obce Verbove v Záporožské oblasti, což umožnilo projet obrněným vozidlům, cituje list nejmenovaného zástupce ukrajinských vzdušně-výsadkových sil v oblasti.

Průlomu podle WSJ nasvědčují dostupná ruská videa, na nichž jsou vidět dělostřelecké útoky na ukrajinské vozy.

Ukrajinští vojáci se nyní snaží průlom, který WSJ popisuje jako omezený nebo malý, rozšířit. Rusové ostřelují oblast dělostřelectvem a podnikají protiútoky. Ukrajinské jednotky prý utrpěly těžké ztráty. „Prosazujeme se. Ničíme je. Ale ta cena…,“ řekl listu dříve zmíněný ukrajinský voják.

Pokud se však Ukrajincům podaří vytvořit pevnou oporu, mohli by se snažit dostat mezerou další obrněná vozidla a proniknout do méně opevněných míst, konstatuje americký deník.

ISW: Není jasné, zda Ukrajinci pozice udrží

„Ukrajinská schopnost přivést obrněná vozidla k nejhrozivější ruské obraně určené k jejich zastavení, projít skrze ni a operovat s vozidly poblíž připravených ruských obranných pozic jsou důležitými známkami pokroku v ukrajinské protiofenzívě,“ upozorňuje ISW.

Ve své analýze se ISW opírá o geolokační záběry zveřejněné ve čtvrtek, které naznačují, že ukrajinská obrněná vozidla postoupila jižně od ruských protitankových příkopů a dračích zubů, které jsou součástí třívrstvé ruské obranné linie, a zapojila se do omezeného boje západně od obce Verbove.

Je to první zpozorovaný případ, kdy ukrajinské ozbrojené síly operují s obrněnou technikou za ruskou třívrstvou obranou, píše dále institut, který však zároveň upozorňuje, že není jasné, zda Ukrajinci tyto pozice udrží.

Poslední vývoj bojů v tomto úseku fronty však podle něj naznačuje, že ukrajinská armáda zabezpečila svůj průlom prvních dvou linií ruské obranné vrstvy v regionu natolik dostatečně, aby mohla vyslat obrněné vozy skrze tento průlom.

Je to spíše taktický průlom, říká expert

Generálporučík ve výslužbě Pavel Macko a zároveň bývalý velitel Výcvikového centra spojeneckých sil NATO označil úspěchy ukrajinské armády za „taktický průlom“. Velkou část ukrajinské obrněné techniky se podařilo dostat za hlavní protitankový val, uvedl ve vysílání ČT24.

„Podle obrázků bych neříkal, že to je poslední linie, protože pár kilometrů za ní je ještě jedna. Ale je to ta hlavní Surovikinova obranná linie, zatím je to jen taktický průlom. Ukrajinci si tam potřebují vybudovat podstatně větší předmostí, aby dokázali do tohoto prostoru natlačit co nejvíc techniky, rozšířit to, protože momentálně je to předvídatelné a zranitelné,“ přiblížil Macko.

Ukrajinci se podle něj dostávají přes minové pole a mohou se dostat do vnitřního prostoru ruské obrany.

Pavel Macko hovořil o ukrajinské protiofenzívě (zdroj: ČT24)

Pro ukrajinský průlom je podle něj zásadní moment překvapení, ten v současnosti prý absentuje. „Na druhé straně Rusové už reagovali, do prostoru přesunuli už 76. výsadkovou divizi, z Chersonské oblasti přesunuli 7. výsadkovou divizi, to jsou takové jednotky, které mají nějakou operační rezervu, používají je jen tam, kde to potřebují ‚hasit‘,“ uvedl.

Je to kalkulovaná situace, ale vypadá to, že Ukrajinci vsadili na opotřebování Rusů, uzavřel.