Mayová chce hlasovat o dohodě potřetí, píše britský tisk. Evropským titulkům vládne slovo chaos

Premiérka Theresa Mayová zažila v parlamentu další ponížení, shoduje se britský tisk. Středeční dění v parlamentu popsal jako kolaps a vládu chaosu. Novináři spekulují, že předsedkyně vlády připravuje třetí hlasování o brexitové dohodě, kterou parlament již dvakrát odmítl. Některé evropské noviny vidí překážku v samotné političce.

Deník Daily Mirror o středečním dění informoval čtenáře titulkem „Kolaps“. V podtitulcích uvádí, že brexitová krize se dále prohlubuje a že premiérka Theresa Mayová utrpěla v Dolní sněmovně další ponižující porážku. Premiérka prý ztrácí kontrolu nad Konzervativní stranou a obává se rezignací ve svém kabinetu.

Kolaps jako titulek vybral také deník nazvaný „i“. Ten napsal, že odklad brexitu je nyní zase o něco pravděpodobnější, když poslanci odmítli schválit odchod z Unie bez dohody. Deník dále napsal, že zastánce vystoupení z EU zachvátila panika z možného ohrožení odluky, takže se začínají klonit k plánu premiérky, který zahrnuje již dvakrát parlamentem odmítnutou dohodu.

Potřetí

Stejný titulek zvolil i deník The Times, který ke slovu kolaps doplnil ještě přívlastek brexitový. List poznamenal, že Mayová opět vzkřísila svou brexitovou dohodu, kterou parlament již dvakrát odmítl. Ve čtvrtek totiž poslanci budou hlasovat o krátkém odkladu brexitu do 30. června, delší odklad by znamenal pro Velkou Británii nutnost zúčastnit se květnových voleb do Evropského parlamentu.

Do 29. března, kdy je očekávaný termín brexitu, zbývá 15 dní. Mayová se podle The Times pokusila zúžit možnosti poslanců, když je postavila před možnost krátkého technického odkladu brexitu, pokud do 20. března schválí její výstupovou dohodu, nebo delšího odkladu, jehož součástí bude i účast v evropských volbách. To naznačuje i BBC. 

List Daily Mail na titulní stránce čtenářům oznámil, že po středečním dění ve sněmovně se vlády ujal chaos. Napsal také, že Mayová si chce vynutit třetí hlasování o své dohodě a že poslance jasně vyzvala, aby ji podpořili, jinak země z EU nemusí vůbec odejít.

Také The Guardian napsal, že Mayová adresovala spolustraníkům poslední varování, že když ji nepodpoří, o brexit přijdou. Prounijní týdeník The New European ve zvláštním vydání napsal, že konečně se všichni mohou shodnout na tom, že je načase opustit premiérku Mayovou.

Evropský tisk: Mayová jako překážka

Řada evropských novin považuje za východisko ze současné krize nové referendum či spojení umírněných konzervativců s labouristy ve snaze „omezit škody“. To napsal polský deník Rzeczpospolita.

„Že řešení brexitového chaosu nepřinese tato premiérka, je jasné již delší dobu,“ napsal belgický list De Standaard. Mayová je podle něj v poslední době stále více vnímána jako „opravdová překážka“ na cestě ze současné krize.

Že ministerská předsedkyně ztratila kontrolu nad dalším vývojem, si myslí i švýcarský list Neue Zürcher Zeitung. „V normálních dobách by byla premiérka po dvojité drtivé porážce, jakou utrpěla Mayová, sotva ještě v úřadě. V určitém ohledu vlastně tento scénář již nastal, ačkoli se Mayová fyzicky z Downing Street 10 ještě stěhovat nemusí,“ napsal.

Lidové hlasování, které „vedlo k tomuto zmatku“, by mohlo být podle listu The Irish Times „jedinou cestou“, jak se z něj opět dostat. Podle irských novin by nyní měla Mayová požádat EU o odklad brexitu a snažit se v národním zájmu najít většinu napříč politickým spektrem, která by podpořila měkký odchod. „Pokud se nepodaří takovou většinu najít, měla by se (Mayová) obrátit na veřejnost,“ dodaly The Irish Times.

Země mizí v mlze

Podle norských novin Verdens Gang by nyní případné referendum skončilo vítězstvím zastánců setrvání Spojeného království v EU. „Britové totiž poznali, jak úzce je ostrovní říše s EU ve skutečnosti svázána a jaké výhody díky členství v uplynulých čtyřiceti letech požívala,“ uvedl.

Podle italských novin La Stampa není možné jakkoli předvídat další vývoj. „Ve Westminsteru koluje nyní věta: ‚Kdo říká, že ví, jaký bude brexit, lže.‘ Tak velký tam panuje chaos,“ napsaly.

„Země mizí v mlze,“ komentoval dění v Británii ruský list Rossijskaja gazeta. „Série hlasování v britském parlamentu nejenže nevnesla do situace jasno, ale uvrhla zemi dva týdny před odchodem z EU do ještě většího chaosu,“ napsal.

Maďarský Magyar Nemzet v komentáři uvedl, že chaos v Británii dává zapomenout na to, že brexit „je vlastně vinou EU“. Pokud by Spojené království Unii opustilo před květnovými volbami do Evropského parlamentu, byl by to podle Magyar Nemzet „políček“ uštědřený Bruselu.