Lucemburský premiér ocenil plán Česka na munici pro Ukrajinu, příspěvek své země ale ještě neoznámil

Prezident Pavel se druhý den návštěvy v Lucembursku věnoval spolupráci v oblasti obrany (zdroj: ČT24)

Lucemburský premiér Luc Frieden poděkoval České republice za iniciativu k zajištění dodávek munice Ukrajině. Jeho země ale bude ještě o případném příspěvku jednat, řekl na tiskové konferenci po jednání s českým prezidentem Petrem Pavlem v Lucemburku. Pavel v pátek zakončuje státní návštěvu Lucemburska.

Frieden zdůraznil důležitost spolupráce a zastávání stejných hodnot v EU a Severoatlantické alianci (NATO). Ruskou agresi proti Ukrajině označil za nepřijatelnou. Rusko je agresorem, porušilo mezinárodní právo a nesmí vyhrát válku, uvedl Frieden.

Lucembursko podle něj loni věnovalo šestnáct procent svého obranného rozpočtu na podporu Ukrajiny. Ocenil český plán na dodávky munice, Lucembursko podle něj zase vede platformu k posílení IT infrastruktury pro ukrajinské ozbrojené síly.

S vládními představiteli Lucemburska hovořil Pavel už ve čtvrtek i o možném zapojení jejich země do české iniciativy na zajištění dodávek munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU. K iniciativě se nyní hlásí zhruba patnáct zemí, uvedl Pavel. Zároveň je podle něj nutné zvýšit výrobu v EU.

Nizozemský premiér Mark Rutte v pátek oznámil, že Nizozemsko poskytne dalších 150 milionů eur (přes 3,8 miliardy korun) na českou iniciativu. Nizozemsko už v pondělí avizovalo uvolnění 100 milionů eur, celkem tak podle Reuters přispěje na iniciativu 250 miliony eur.

Frieden dále zmínil, že na červencovém summitu NATO chce Lucembursko představit svůj plán na navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) v příštích deseti letech. Aktuálně země vydává 0,72 procenta HDP. Lucembursko podle něj také bude pokračovat v příspěvku do ochrany východních hranic Aliance.

Pavel žádá vyšetření incidentu v Pásmu Gazy

Na tiskové konferenci v Lucemburku se Pavel vyjádřil také ke čtvrtečnímu incidentu, při kterém v Pásmu Gazy zahynulo několik desítek civilistů čekajících na humanitární pomoc. Izrael musí udělat vše pro to, aby zabránil civilním obětem, řekl Pavel, který věří, že záležitost bude vyšetřena. „Počet obětí jednoduše říká, že takové jednání je nepřijatelné,“ dodal.

Izraelská armáda uvedla, že podél humanitárního konvoje vypukly mezi shromážděnými lidmi násilnosti, které si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných, přičemž řada z nich byla ušlapána či je přejely nákladní vozy. Armáda připustila, že vojáci začali střílet, když se k nim část davu přiblížila, tento zákrok si však podle ní vyžádal nanejvýš deset obětí. Podle teroristického palestinského hnutí Hamás bylo zabito přes sto lidí.

Pavel míní, že podobné incidenty přispívají k otočení nálady veřejnosti proti Izraeli, který přitom byl v říjnu obětí teroristického útoku Hamásu.