Podle Palestinců zemřely v Gaze desítky lidí čekající na humanitární pomoc. Izrael přiznal střelbu do davu

Zpravodaj ČT Borek k incidentu v Gaze (zdroj: ČT24)

Palestinské zdroje tvrdí, že při izraelském útoku v Gaze zemřely desítky lidí čekající na humanitární pomoc. Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládané teroristickou skupinou Hamás tvrdí, že obětí je přes sto. Jeruzalém střelbu přiznal s tím, že způsobila smrt deseti lidí. Ostatní podle Izraele zemřeli při vzájemných násilnostech. Informace ve válečném prostředí nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Incident znepokojil Spojené státy, řada dalších států ho ostře odsoudila. Mimořádně se kvůli němu schází i Rada bezpečnosti OSN.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy se neštěstí odehrálo ráno západně od města Gaza. Ostřelování podle úřadu zasáhlo lidi, kteří se shromažďovali u kamionů s humanitární pomocí. Resort původně informoval o nejméně sedmdesáti mrtvých, později bilanci zvýšil na 112 mrtvých. Zraněných je podle úřadu několik stovek. Ředitel urgentního příjmu nemocnice Šífa v Gaze agentuře AFP dopoledne řekl, že zařízení přijalo padesát mrtvých těl a 120 zraněných. Šéf jiné nemocnice v Gaze agentuře Reuters dopoledne potvrdil příjem deseti mrtvých těl.

„Nemáme poznatky o izraelském ostřelování v oblasti,“ sdělil mluvčí izraelské armády. Izrael oznámil, že chce nicméně incident prošetřit. Později armáda uvedla, že u nákladních vozů vypukly násilnosti: „Během incidentu se zranily desítky Gazanů kvůli strkání a šlapání.“ Armáda také zveřejnila dronem pořízený videozáznam, na kterém jsou vidět tisíce lidí, kteří se nahrnuli na pohybující se konvoj. V některých případech se nákladní vozy přesto snaží protlačit davem.

„Podle Izraele konvoj mířil do severní části Pásma Gazy. Poté, co minul izraelské kontrolní stanoviště, byl obklopen davem, který začal konvoj rabovat. V tlačenici mělo dojít k drtivé většině obětí na životech, zároveň někteří spadli pod kola jedoucích nákladních vozidel. Část vozidel se dostala dál, kde byla konfrontována dalším davem, tentokrát ozbrojeným,“ sdělil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Mezitím se ze zadní strany konvoje začali někteří lidé srocovat a přibližovat k izraelskému stanovišti, uvedl zpravodaj. „V tu chvíli volila izraelská armáda nejprve varovné výstřely do vzduchu a následně výstřely do nohou přibližujících se lidí, kteří podle Izraelců byli ohrožením jejich jednotek. Faktem je, že nelze brát za bernou minci úplně vše, co říká Izrael, a rozhodně ne to, co říká teroristické hnutí Hamás, které má svou agendu – poštvat svět proti Izraeli,“ podotkl Borek.

Město Gaza se nachází v severní části palestinského území, kam se kvůli bojům podle mezinárodních organizací humanitární pomoc dostává jen s velkými potížemi. Izraelské úřady ve středu oznámily, že do oblasti přijelo 31 nákladních vozů s potravinami.

Kvůli nedostatku jídla na severu Pásma Gazy se kolem nákladních vozů s pomocí pokaždé shromažďuje velký dav. Šéf kanceláře OSN pro koordinaci pomoci na palestinských územích Andrea De Domenico agentuře AFP řekl, že se na severu Pásma Gazy opakovaně sešly tisíce lidí, aby zablokovaly průjezd kamionů s pomocí, „a to i s rizikem, že na ně někdo bude střílet“. Kamiony s pomocí podle agentury AP už nedoprovází palestinská policie, protože se stávala terčem izraelských úderů.

Ze světa zní kritika na adresu Izraele

Spojené státy jsou hluboce znepokojeny úmrtím desítek lidí během distribuce humanitární pomoci v Pásmu Gazy a budou žádat prošetření okolností neštěstí, uvedla ve čtvrtek podle agentury Reuters mluvčí kanceláře amerického prezidenta Olivia Daltonová.

Mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric mluvil o smrti „za otřesných okolností“. Ještě ve čtvrtek by se případem měla zabývat mimořádně svolaná Rada bezpečnosti OSN. Incident odsoudila Itálie, Německo či Kanada. Turecké úřady mluví o „dalším zločinu proti lidskosti“ ze strany Izraele, kritikou nešetří ani některé arabské země, píše agentura AFP.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví kontrolované teroristickou organizací Hamás ráno uvedlo, že počet mrtvých od začátku konfliktu s Izraelem loni v říjnu přesáhl 30 tisíc lidí, tento údaj ovšem není možné bezprostředně ověřit.

Konflikt mezi Izraelem a Hamásem vypukl po teroristickém útoku Hamásu na izraelské území z loňského 7. října. Při něm zahynulo dvanáct set lidí a dalších zhruba 250 lidí zavlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců na palestinské území.