Pavel předpokládá, že Lucemburk přispěje na munici pro Ukrajinu

Prezident Petr Pavel jednal s představiteli parlamentu i vlády Lucemburska (zdroj: ČT24)

Česko a Lucembursko sdílí většinu postojů v institucích, jako je Evropská unie či Severoatlantická aliance, prohlásil prezident Petr Pavel ve svém čtvrtečním projevu na radnici v Lucembursku. Podle něj obě země chápou, co to znamená být odpovědným členem těchto bloků, mají stejné hodnoty i strategické zájmy. Česká hlava státu tamním vládním představitelům řekla, že předpokládá, že se Lucembursko také zapojí do české iniciativy na zajištění dodávek munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii.

Český plán na dodávky munice Pavel v polovině února představil na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko v mimounijních státech lokalizovalo pět set tisíc kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších tři sta tisíc kusů v sovětské ráži. Pavel v Mnichově také uvedl, že pokud Praha získá u spojenců peníze na nákup těchto nábojů, dokáže je na Ukrajinu dodat v řádu týdnů.

„Vnímáme tyto tři země, Benelux, jako jednu entitu. Takže automaticky asi je očekávání, že se Lucembursko připojí, případně trumfne své dva partnery,“ poznamenal Pavel. Belgie už oznámila, že iniciativu podpoří částkou dvou set milionů eur (přes pět miliard korun), Nizozemsko přislíbilo polovinu.

„Mluvili jsme o tom. Všichni se vyslovili v tom smyslu, že je iniciativa velice zajímá a že se chtějí o tom dozvědět víc, aby se mohli bavit o konkrétní možnosti svého příspěvku. Ale předpokládám, že se do toho Lucembursko zapojí také,“ dodal prezident.

Pavel v Lucemburku během čtvrtka jednal s velkovévodou Henrim, premiérem Lukem Friedenem, předsedou sněmovny Claudem Wiselerem nebo s Xavierem Bettelem, bývalým předsedou vlády a nyní vicepremiérem, ministrem zahraničních věcí a zahraničního obchodu a ministrem pro rozvojovou spolupráci a humanitární záležitosti.

Musí být vyřešena forma palestinské státnosti, míní Pavel

Co se týká tématu konfliktu na Blízkém východě, Česko i Lucembursko vidí cestu pouze v tom, že bude uspokojivě vyřešena nějaká forma palestinské státnosti, řekl Pavel. Lucembursko má podle české hlavy státu poměrně vyváženou pozici. „Na jedné straně naprosto chápe potřebu Izraele se bránit proti tomu, co se stalo 7. října. Ale na druhou stranu se dívají velice citlivě na ochranu civilistů, což si myslím, že je naprosto pochopitelné,“ řekl Pavel.

Pozice Česka a Lucemburska podle prezidenta nejsou až tak rozdílné, ačkoli Praha má k Jeruzalému o něco blíže. „To ale neznamená, že bychom měli odlišný pohled na řešení. Obě strany vidíme řešení pouze v tom, že bude uspokojivě vyřešena nějaká forma palestinské státnosti,“ řekl Pavel.

Český prezident v Lucembursku rovněž jednal o spolupráci v technologicky vyspělých odvětvích, například v kyberbezpečnosti, kosmickém výzkumu či ve zdravotnictví.

Vzájemné vztahy Česka a Lucemburska

Pavel se rovněž setkal s primátorkou Lydií Polferovou, během jednání ocenili vzájemné vztahy. Oba ve svých vystoupeních vyzdvihli historické vazby, nicméně také v současnosti podle nich země propojuje mnohé. „Dnes čelíme největší výzvě od druhé světové války, agresi Ruska proti Ukrajině. Obě naše země jsou předními podporovateli Ukrajiny,“ poznamenal Pavel.

Je to podle něj záležitostí principů. Ocenil hledání dalších metod podpory napadené země, které je podle české hlavy státu potřeba dodat vše, co potřebuje na obranu svojí bezpečnosti i bezpečnosti celé Evropy.

Podle Pavla je prostor pro rozvoj vztahů mezi zeměmi v hospodářství, kultuře, vzdělávání či inovacích. Také Polferová hovořila o kooperaci v politických, ekonomických i kulturních záležitostech. Mnoho lucemburských průmyslových subjektů podle ní působí též v Česku.

Pavel navštívil hrobku Jana Lucemburského

Primátorka Polferová také zavzpomínala na to, že na radnici v roce 1991 přivítala tehdejšího československého prezidenta Václava Havla. Česko a Lucembursko od té doby podle ní prošly ohromným vývojem, čelily různým výzvám a krizím, našly ale také nové síly a spojence.

Pavel se po přijetí na radnici vydal na náměstí Jana Palacha, od jehož sebeupálení letos uplynulo 55 let. V roce 1969 Palach tímto radikálním způsobem protestoval proti politické a společenské situaci v Československu po okupaci armádou Sovětského svazu a dalších komunistických zemí.

Zpravodaj ČT v Bruselu Petr Obrovský uvedl, že vzpomínky na společnou historii Česka a Lucemburska starou 700 let zaznívaly během čtvrtka velmi často. Pavel proto navštívil hrobku Jana Lucemburského.

Obě země také zdůrazňovaly, že jsou členy EU a NATO a přispívají k jednotě obou celků v obraně proti ruské agresi, řekl zpravodaj. Obě země se tak zavázaly, že letos splní cíl vydat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu. Pavel také řekl, že se Česko může od Lucemburska leccos přiučit. „Lucembursko je příkladem takové země, která nehledě na počet obyvatel a svou velikost hraje mnohem větší roli, než by jí podle těchto faktorů náleželo. Je důkazem toho, že země, která vede aktivní politiku, která je inovativní, může hrát mnohem významnější roli. Myslím, že pro nás by to mohlo být inspirací.“