Není cílem porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny, řekl Pavel před zaplněným Staroměstským náměstím v Praze

Tisíce lidí se shromáždily v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu ukrajinského boje proti ruské agresi. Část přišla v průvodu z náměstí Kinských přes Karlův most. Na shromáždění promluvil prezident Petr Pavel. Lidé si přinesli vlajky Ukrajiny, EU a NATO a transparenty na podporu napadené země. Na náměstí Borise Němcova, kde sídlí ruské velvyslanectví, proběhl koncert Noise for Ukraine. Další akce uspořádali v regionech, všechny se uskutečnily v den druhého výročí otevřeného vpádu ruské armády na Ukrajinu.

Lidé, kteří přišli na náměstí Kinských, si na transparenty napsali hesla jako „Zastavte Putina, zastavte válku“, „Rusko mučí a zabíjí“ nebo „Více zbraní pro Ukrajinu“. Krátce po 15:00 průvod vyrazil na svou trasu za skandování hesla „Stand with the Ukraine“ (Stůjte za Ukrajinou!).

Události: Podpora ukrajinského boje proti ruské agresi na akcích v Česku (zdroj: ČT24)

Trasa pochodu od pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka, který je pro Ukrajince symbolem svobody a samostatnosti, vedl kolem pomníku obětem komunismu na Újezdě přes Karlův most.

Postupně se průvod protáhl až na stovky metrů. Zatímco čelo průvodu za skandování hesla „Russia is the terorist state“ (Rusko je teroristický stát), Sláva Ukrajině, hrdinům sláva a Ať žije Česko procházelo po Karlově mostě, konec zasahoval do parku Kampa.

Pochod v Praze v rámci Dne za Ukrajinu
Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová

Cílem je dostat Rusy pryč z Ukrajiny, řekl Pavel

V úvodu shromáždění na pražském Staroměstském náměstí promluvil prezident Petr Pavel. „Nemluvíme o tom, že chceme porazit Rusko, nikdo nechce porazit Rusko jako zemi, ale chceme, aby Rusko odešlo z Ukrajiny a umožnilo jí svobodný rozvoj, tak jako se toho dostalo nám,“ řekl a vysloužil si potlesk účastníků shromáždění.

Západu podle prezidenta nezbývá než podporovat Ukrajinu, pokud nechce, aby zvítězilo vidění světa ruského vládce Vladimira Putina nebo aby se zdálo, že agrese je vhodná pro prosazování politických cílů.

Spolu s poděkováním dobrovolníkům prezident vyjádřil hrdost, že Česká republika byla mezi prvními, kteří začali Kyjevu pomáhat dodávkami zbraní a munice, a mezi prvními také začala přijímat ukrajinské uprchlíky před válkou. Příchozí si podle Pavla zaslouží solidaritu, ale nejsou přítěží, ani pro sociální systém, do kterého přispívají, protože řada z nich má práci a snaží se také pomáhat vlastním lidem.

Proslov prezidenta Petra Pavla na Staroměstském náměstí v Praze (zdroj: ČT24)

Po prezidentovi před shromážděním organizátoři pustili videopozdrav britského historika a politologa Timothy Gartona Ashe, vystoupil chargé d’affaires ukrajinské ambasády Vitalij Usatyj a herec Ondřej Vetchý, který je tváří sbírky na drony pro ukrajinskou armádu. „Tím, že pomáháme Ukrajině v jejich spravedlivém boji, chráníme sekundárně také naši zemi a naše hodnoty,“ prohlásil Vetchý.

Zazněla svědectví uprchlice z města Prymorsk na pobřeží Azovského moře a humanitární pracovnice organizace Člověk v tísni, která působí na Ukrajině. Obě poděkovaly Čechům za pomoc a podporu. Minutou ticha účastníci uctili památku obětí války.

Organizátoři také přehráli záznam projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který v sobotu pronesl na letišti Hostomel u Kyjeva, kde ukrajinští vojáci na počátku války odráželi výsadek ruských vojáků.

Zástupce ukrajinské menšiny Bohdan Rajčinec poděkoval Ukrajincům, kteří v Česku pracují a pomáhají svým krajanům, i lidem z Česka za podporu pro ukrajinské uprchlíky před válkou. Lidé ze čtyř pořádajících organizací, což byly Evropský kongres Ukrajinců, Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii a Paměť národa, poděkovali za příspěvky do sbírek na pomoc Ukrajině. Zástupce Paměti národa přečetl manifest, který apeluje na evropské lídry, aby dostáli svým slibům ohledně podpory Kyjeva.

Koncert Noise for Ukraine

Více než dvě stě lidí a osm velvyslanců z Nizozemska, Dánska, Švédska, Finska, Litvy, Kanady, Belgie a Španělska a představitelé norského a irského velvyslanectví v Česku přišli podpořit koncert Noise for Ukraine, který pořádali členové týmů festivalů United Islands of Prague a Metronome Prague na náměstí Borise Němcova u budovy ruského velvyslanectví v Praze.

Nizozemský velvyslanec Daan Huisinga jménem zúčastněných zástupců deseti velvyslanectví na koncertu označil ruské napadení Ukrajiny za ilegální. Připomněl, že ruská agrese vůči Ukrajině nezačala před dvěma, ale před deseti lety anexí Krymu. V projevu také odsoudil ruské válečné zločiny spáchané na Ukrajině. „Ukrajinci bojují naši válku. Brání hodnoty, jako jsou demokracie, lidská práva a právní stát, na kterých stojíme,“ řekl.

Program Dne za Ukrajinu v Praze
Zdroj: denzaukrajinu.cz

Na ruském velvyslanectví v Praze podle producenta festivalů United Islands a Metronome Prague Davida Gaydečky stále působí sedm zaměstnanců, které na koncertu označil za zbabělce. Na zhruba jeden a půl hodiny dlouhém koncertu vystoupili například ruští písničkáři Nikolaj Jakimov a Alexej Ušarovský, DJ Negative a plzeňská kapela What’s In The Box.

Organizátoři Noise for Ukraine se koncertem připojili k dalším občanským a kulturním aktivitám Dne za Ukrajinu. Jeho součástí je i večerní benefiční Koncert pro všechny slušný lidi ve Foru Karlín, kde vystoupí Chinaski, Pokáč a Kašpárek v rohlíku.

Připomínkové akce i v Brně, Olomouci či Pardubicích

Akce k připomenutí počátku otevřeného válečného konfliktu na Ukrajině ale neminuly i další česká města. Třeba v Brně proběhlo shromáždění na náměstí Svobody.

„Jsou to už dva roky, kdy Ukrajina a její lidé vytrvávají, a to i díky vám – lidem a úřadům zemí, které ji podporují. Lidem, kteří si uvědomují, že Ukrajina dnes neobhajuje pouze sebe, ale jako štít brání evropské a světové hodnoty demokracie, lidských práv, občanské společnosti a především svobody. Svobody nezávislosti, svobody projevu, svobody být sami sebou,“ řekla v projevu za organizátory Marija Korotková.

Shromáždění na podporu Ukrajiny v Brně
Zdroj: ČTK/Václav Šálek

Zástupkyně ředitele Institutu Paměti národa Brno Pavlína Lolloková přečetla společnou výzvu, apel na Evropu, aby nepolevila v podpoře Ukrajiny. Podle výzvy Rusko navzdory sankcím významně obnovuje lidské a materiální kapacity. EU naopak i přes sliby s podporou zaostává. „Vladimir Putin opakovaně deklaruje, že jeho dlouhodobým cílem je obnovení sféry vlivu a dominance nejen v Ukrajině, ale také v zemích našich pobaltských partnerů, a nakonec celé východní i střední Evropě. Pokud Evropa dopustí dlouhotrvající konflikt, Rusové získají strategickou výhodu,“ uvedla.

Při projevech se ozýval potlesk a provolání „Sláva Ukrajině“. K vidění byly ukrajinské vlajky či vlajky EU. A transparenty s nápisy jako „Putin = Hitler“, „Stand with Ukrajine“, „Nejsme jen nějaká reality show“ či „Pomozte Ukrajině bránit se“.

V Brně se na podporu Ukrajiny uskutečnila i benefiční akce uspořádaná od 17:00 v Centru experimentálního divadla na Zelném trhu nezávislým Divadlem 3+kk a neziskovou organizací Nesehnutí. Cílem bylo připomenout pokračující ruskou invazi, ale také vybrat peníze na další pomoc. Výtěžek z dobrovolného vstupného podpoří nákup a montáž fotovoltaických panelů v nemocnici v Ovruči.

V Olomouci na Horním náměstí byl na sobotu naplánován pochod na podporu napadené země. V centru města uspořádali koncerty nebo tematickou výstavu. Pořadatelé ze spolku Člověčina přivezli z míst bojů kovové zlomky, jimiž Rusové plní kazetovou munici, dále části raket nebo třeba předměty z bombardované školky.

V pardubické městské galerii a Divadle 29 připravili scénické čtení k představení tvorby současných ukrajinských autorů a autorek.