Kramatorsk už měsíc odolává ruskému ostřelování. Místní se bojí opakování Buči, hlásí štáb ČT

Události: Kramatorsk už měsíc čelí ruskému ostřelování (zdroj: ČT24)

Město Kramatorsk na východě Ukrajiny už přes měsíc čelí ostřelování ruské armády. Z původních dvou set tisíc obyvatel jich zůstalo jen zhruba pětatřicet tisíc. Mezi nimi natáčel zahraniční zpravodaj České televize Andreas Papadopulos.

Kramatorsk od 24. února nezažil jediný den klidu. Před měsícem tam během ostřelování nádraží zemřelo během jedné minuty přes padesát civilistů.

Jeden z místních obyvatel, který se představil jako Oleksandr, hovoří o útocích a zmiňuje štěstí. Ve chvíli, kdy raketa zasáhla prostor před jeho domem, byl zrovna u okna. Instinktivně si stihl zakrýt obličej rukama. A možná i díky tomu přežil. „Tady mě zasáhl odštěpek rakety, asi sedm centimetrů velký. Už jsem po operaci. Tady mi to urvalo kus dlaně,“ popisuje. 

Ze sousedství, ve kterém žil od narození, mnoho nezbylo. Raketa zasáhla i do míst, kde nedávno vybudovali dětské hřiště. Rusko sice tvrdí, že útočí výhradně na kritickou infrastrukturu a vojenské objekty. Po dopadu této rakety ale zůstaly zničené jen obytné domy.

Kramatorsk ruské síly označily za strategický cíl a klíč k dobytí celého Donbasu. Město i okolní vesnice od té doby odolávají pokusům o prolomení linie. Z původních 200 tisíc obyvatel zůstalo zhruba 35 tisíc. Ti se nyní bojí scénáře, který viděli v Mariupolu nebo Buče.

I tváří v tvář zkáze se ale najdou tací, kteří ruské útoky schvalují a opakují tvrzení kremelské propagandy. „Pokud by neodstartovali invazi, invaze by proběhla na druhou stranu,“ odpověděl jeden z místních, který odmítl říct své jméno. Zmínil pouze, že pochází z Ruska. 

Ve stejnou chvíli, kdy raketa zasáhla zmíněné obytné domy, dopadla jiná vedle další budovy. Oba útoky zranily pětadvacet lidí. „Většina z nich byla naštěstí jen lehce zraněná, šest lidí skončilo v nemocnici,“ uvedl ředitel městské nemocnice Oleksij Jakovenko.