Rusové znovu ostřelovali Oděsu, Ukrajinci si připisují zásah válečné lodě

Události: Ukrajinské protiútoky a ruské ostřelování (zdroj: ČT24)

Ruská armáda vypálila v sobotu odpoledne několik raket na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny. Podle úřadů způsobila střela materiální škody, nehlásí ale žádné oběti. V zemi pokračuje ruská invaze, velení ukrajinské armády tvrdí, že dosáhlo úspěchů na jihu, Moskva naopak oznámila, že v noci zasáhla vojenské cíle na Ukrajině a zničila vojenskou pomoc ze Západu. Ukrajinská armáda oznámila, že u Hadího ostrova v Černém moři potopila ruskou výsadkovou loď. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil návrat na linie, které platily před 24. únorem, za „přijatelné minimum“ pro svou zemi. Řekl to v rozhovoru pro londýnský think tank Chatham House a pro BBC.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)
6:47

Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

5:54

Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
Zdroj: ČT24
5:49

Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Ukrajinské úřady informovaly, že ruská armáda vypálila v sobotu odpoledne několik raket na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny. Mluvčí místní správy Serhij Bratčuk řekl, že nové rakety město zasáhly po předchozím útoku čtyř řízených raket v okolí Oděsy.

Podle serveru The Kyiv Independent útok způsobil materiální škody na infrastruktuře, ale nejsou hlášeny oběti. Regionální velení však útok považuje za součást „psychologického nátlaku na civilní obyvatelstvo“. O raketovém útoku v blízkosti Oděsy se v sobotu zmínilo i ruské ministerstvo obrany. Podle něj byly cílem muniční sklady u města. 

„Čtyři rakety zasáhly soukromý podnik na výrobu nábytku. Rázová vlna a trosky poškodily výškové budovy v okolí,“ napsalo jižní velitelství. „Další dvě rakety zasáhly již dříve poškozenou ranvej a letové řídicí středisko oděského letiště. Na místě zásahu pracují záchranáři, experti na likvidaci výbušnin a vyšetřovací týmy. Požár na ploše asi devíti set metrů čtverečních byl zlikvidován. Odklízejí se sutiny,“ dodalo velitelství.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho jednotky podnikly v noci útoky na množství ukrajinských vojenských zařízení. „Raketové jednotky a dělostřelectvo v noci zasáhlo 44 velicích a kontrolních stanovišť a 196 pozic ukrajinských vojsk, oblastí s vysokou koncentrací vojáků a vojenského vybavení,“ řekl Igor Konašenkov z ministerstva obrany. Pozemní síly podle něj zasáhly 240 cílů ukrajinské armády.

Rusko chce v Chersonu zavést rubl a vydávat občanství

Podle ukrajinského operačního velitelství jih pokračují v Chersonské a Mykolajivské oblasti boje, v posledním dni však nebyly zvlášť intenzivní. Ukrajinci se tam hlásí k zabití dvou desítek ruských vojáků a likvidaci několika kusů vojenské techniky včetně raketometu Grad a bezpilotního průzkumného prostředku Orlan.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová sdělila, že Rusko chce vydat Ukrajincům v okupované Chersonské oblasti, kterou Rusové dobyli v březnu, ruské občanství a zavést rubl. Oblast se má také vrátit ke znaku z doby ruského carského režimu.

Podle Denisovové jsou lidé, kteří s okupací nesouhlasí, vystaveni mučení. V celách, kde se mučí, je podle ní nyní na pět set vězňů.

Zástupce šéfa správy Chersonské oblasti Jurij Sobolevskyj řekl, že se Rusové zbavují lidí, jež považují za „ohrožení okupačního režimu“. V oblasti podle něj pokračují prohlídky a únosy. 

Boje v Donbasu

O dvou mrtvých a devíti zraněných při ruském raketovém útoku na Kosťantynivku v Doněcké oblasti informuje server Kyiv Independent. V budově tamní střední školy začalo hořet a na místo přijeli záchranáři.

Předseda luhanské oblastní rady Serhij Hajdaj ovšem varoval, že je situace v regionu problematická. „Pokud se dostanou za Popasnou a ovládnou silnici k Bachmutu, tak bude Luhanská oblast zcela odříznutá,“ podotkl. Není přitom vyloučeno, že by se Rusové mohli stáhnout od Charkova, aby v Donbasu dále zesílili tlak. Ukrajinci žádají Západ o rychlé dodání dalších zbraní, věří, že s nimi se dokážou i zde udržet.

Ukrajina hlásí zničení ruské výsadkové lodi

Ukrajinská armáda oznámila, že u Hadího ostrova v Černém moři potopila ruskou výsadkovou loď. Plavidlo patřící ruské Černomořské flotile bylo zasaženo z bezpilotního letounu, napsala na sociální síti Telegram.

Součástí zprávy bylo i nedatované video, které zachycuje útok na loď. Pravdivost nahrávky nemohla být nezávisle ověřena a ruská strana útok dosud nekomentovala. 

„Bezpilotní letoun Bayraktar TB2 zničil další ruskou loď. Tentokrát se jednalo o výsadkový člun projektu 11770 Serna. Tradiční přehlídka ruské Černomořské flotily 9. května se bude letos konat poblíž Hadího ostrova –⁠ na dně moře,“ napsala ukrajinská armáda.

Další raketové útoky

Na severovýchodě Ukrajiny podle ukrajinského generálního štábu Rusové ničí mosty, aby zastavili ukrajinskou protiofenzivu na řece Severní Doněc. Ruské jednotky se podle ukrajinských informací nesnaží postupovat, ale pokračuje dělostřelecké ostřelování předměstí Charkova. 

Moskva se hlásí k útoku na nádraží v Bohoduchivu v Charkovské oblasti. Podle ní se tam nacházelo množství vojenského materiálu dodaného ze Spojených států a evropských zemí. Tyto informace nelze nezávisle ověřit.

Další ruský raketový útok je hlášen ze Sumské oblasti. Zasaženy byly podle místního guvernéra Dmytra Žyvyckého obce Myropilske a Chotin a zraněný je jeden pohraničník. Informaci nelze nezávisle potvrdit. 

Podmínky pro příměří

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovořil i o možnosti vyjednat mír. Za přijatelný výsledek by považoval návrat do pozic z 23. února, tedy den před zahájením současné fáze ruské agrese.

„Návrat situace z 23. února by byl krok k zastavení války mezi Ruskem a Ukrajinou,“ řekl Zelenskyj BBC. Ta poznamenala, že ze Zelenského prohlášení vyplývá, že Kyjev již nepodmiňuje mírovou dohodu s Ruskem navrácením Krymu a části Donbasu okupované od roku 2014. Ukrajinský prezident ovšem odmítl, že by byla jeho země ochotná k jiným územním ústupkům s tím, že „byl zvolen ukrajinskými lidmi jako prezident Ukrajiny, ne nějaké Miniukrajiny“.

Podle Zelenského existují stále možnosti, jak se s Moskvou dohodnout. „Ačkoli zničili všechny naše mosty, myslím, že ještě nejsou zničeny všechny mosty obrazně,“ poznamenal.

Prezident Zelenskyj hovořil ve svém nočním videoprojevu také o možnosti vyjednat odchod obránců Mariupolu z oceláren Azovstal, které jsou obklíčené ruskými jednotkami. Zatím se podle něj díky úsilí OSN a Červeného kříže daří odvážet ženy a děti.

„Hledáme diplomatické možnosti, jak zachránit naše vojáky, kteří stále zůstávají v Azovstalu. Zapojili se vlivní vyjednavači včetně vlivných států,“ řekl Zelenskyj. 

Na přehlídce v Moskvě budou i účastníci invaze

Rusko v pátek uspořádalo generální zkoušku vojenské přehlídky, kterou si země 9. května připomene porážku nacistického Německa v roce 1945. Do pondělního průvodu na Rudém náměstí v Moskvě se podle agentury TASS zapojí také účastníci ruské invaze na Ukrajinu. 

Ruští výsadkáři, kteří na Ukrajině bojovali, byli i na dnešním nácviku přehlídky. Agentura TASS poznamenává, že je obecenstvo, které se přišlo na zkoušku podívat, přivítalo potleskem.

Ruský prezident Vladimir Putin bude chtít podle západních představitelů pravděpodobně využít symbolického významu, který v Rusku svátek 9. května představuje. Stanice CNN již dříve uvedla, že by šéf Kremlu mohl v ten den oficiálně vyhlásit Ukrajině válku, což by mu umožnilo nařídit plnou mobilizaci ruských záložníků. 

Volodin: Spojené státy se zapojují do bojů na Ukrajině

Předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin v sobotu na sociální síti Telegram napsal, že Washington koordinuje vojenské operace na Ukrajině, což se podle něj rovná přímému zapojení do vojenských operací proti Rusku. 

Spojené státy a evropští členové NATO Ukrajině pomáhají v boji proti Rusku dodávkami zbraní, ale USA i NATO opakují, že do bojů nebudou zasahovat a nestanou se účastníky války. 

„Washington v zásadě koordinuje a rozvíjí vojenské operace, takže se přímo účastní vojenských akcí proti naší zemi,“ napsal Volodin. Američtí představitelé uvedli, že USA Ukrajincům poskytly zpravodajské informace, ale nikoli přesné souřadnice využitelné k útokům. 

Volodin reagoval na to, že americká média tento týden oznámila, že informace amerických rozvědek pomohly Ukrajincům potopit ruský křižník Moskva. Pentagon však tvrdí, že žádné z poskytnutých informací nemohly být použity k zacílení plavidla. 

CIA: Putin věří, že je třeba zdvojnásobit válečné úsilí na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin podle americké CIA věří, že musí zdvojnásobit své válečné úsilí na Ukrajině, aby dosáhl pokroku. Na konferenci pořádané deníkem Financial Times to uvedl ředitel americké Ústřední zpravodajské služby William Burns.

„(Putin) je v rozpoložení, kdy nevěří, že si může dovolit prohrát. Myslím, že právě teď je přesvědčený, že vystupňování operací mu stále umožní dosáhnout pokroku,“ řekl Burns, který v letech 2005 až 2008 působil jako velvyslanec USA v Rusku. CIA podle něj ale nemá žádné konkrétní důkazy o tom, že by se připravoval na nasazení nebo dokonce použití jaderných zbraní.