KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu, uvádějí Soul a Tokio

Severní Korea odpálila východně od svého pobřeží balistickou raketu dlouhého doletu, informovaly agentury AP a Reuters s odvoláním na Jižní Koreu a Japonsko. KLDR naposledy provedla test balistických střel před necelým měsícem. Projektil dlouhého doletu testovala naposledy v dubnu, kdy odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM).

Střela letěla 74 minut, uvedla stanice Asahi s odvoláním na japonské úřady. Pokud se tato informace potvrdí, bude to dosud nejdelší doba letu severokorejské rakety, napsala agentura Reuters.

Podle jihokorejské armády střela uletěla přibližně tisíc kilometrů, než dopadla do moře. Stalo se tak nedaleko japonských vod, píše stanice BBC.

Odpálení severokorejské rakety je hlášeno den poté, co Pchjongjang obvinil Spojené státy z toho, že jejich špionážní letadlo narušilo severokorejskou výlučnou ekonomickou zónu. Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong pohrozila „šokujícími“ důsledky, pokud budou USA v průzkumu oblasti pokračovat.

Pentagon obvinění odmítl s tím, že americká armáda dodržuje mezinárodní právo. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller v souvislosti s obviněními KLDR vyzval, aby se „zdržela akcí, které zvyšují napětí“, a „zapojila se do seriózní a trvalé diplomacie“.

Dlouhá série testů

KLDR loni odpálila rekordní počet raket, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Řadu testů provedla i letos. Neúspěšně se také pokusila do vesmíru vyslat svou první špionážní družici. Američtí a jihokorejští představitelé rovněž varovali, že se KLDR může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

Představitelé Jižní Koreje a Japonska se podle Reuters mají sejít na okraj současného summitu NATO v litevském Vilniusu, aby jednali o rostoucích hrozbách včetně té ze Severní Koreje. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazují Pchjongjangu používat technologii balistických raket.