Kaczyński bude ve volbách místo Varšavy kandidovat v Kielcích. Může tak pro PiS získat více mandátů

Události: Kaczyński bude kandidovat v Kielcích (zdroj: ČT24)

Do parlamentních voleb v Polsku zbývá jednadvacet dní. Náskok si drží vládní strana Právo a spravedlnost (PiS). Průzkumy ale ukazují, že většina v Sejmu bude záviset na každém získaném mandátu. Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński chce letos místo Varšavy kandidovat ve Svatokřížském vojvodství, tradiční baště strany.

Dvanáctipatrová budova v Kielcích dříve patřila stavebnímu konglomerátu, který v okolí do konce devadesátých let zaměstnával nejvíce lidí. Poté nastal úpadek. Její fasádu si nyní jako nosič pronajala strana Právo a spravedlnost.

„Nejen proto, že je dobře situovaná vedle rušné křižovatky, ale hlavně proto, že vyvolává pozitivní sentiment mezi staršími obyvateli Kielc,“ vysvětlil politolog z Univerzity Jana Kochanowskiego v Kielcích Witold Sokala.

Na slibu, že se vrátí dobré časy zpět, v Kielcích vládní strana vybudovala obří podporu. V minulých volbách tam získala pětapadesát procent hlasů.

Nadprůměrný počet lidí závislých na dávkách

Spíše než nové investice ale přitékají dávky. Ve městě žije nadprůměrný počet lidí závislých na státní podpoře, region se potýká s nezaměstnaností vyšší než jinde a rychle se vylidňuje. „V regionu lze dobře vidět, že se nevyplatí pracovat,“ okomentovala socioložka a rektorka Vysoké školy veřejné správy v Kielcích Janina Kowaliková.

Jedničkou kandidátky vládní strany v Kielcích bude Jaroslaw Kaczyński. „Proč kandiduji tady? Protože Polsko je jenom jedno,“ prohlásil. Po letech se tak rozhodl nestartovat ve volbách ve Varšavě. Vyhne se tak střetu s lídrem opozice Donaldem Tuskem.

V Polsku se volí 460 poslanců v jednačtyřiceti volebních obvodech. Počet mandátů připadající na každý z nich je odvozený od počtu obyvatel. Poslední reforma proporcionality proběhla před více než dvanácti lety. Na vylidňující se Svatokřížské vojvodství připadá nadprůměrný počet šestnácti mandátů.

Tradiční podporu a volební matematiku tak chce Kaczyński využít. Podle odhadů může pro stranu získat až o dva mandáty více, než kdyby kandidoval v hlavním městě. Po říjnových volbách bude o vládě rozhodovat každý hlas.