„Jsem u tebe doma.“ Čína vydírá Ujgura, aby pro ni špehoval v exilu, rodina skončila v táboře

Události: ČT mluvila s Ujgurem, jehož vydírá Čína, aby pro ni špehoval (zdroj: ČT24)

Česká televize zaznamenala unikátní svědectví, které popisuje psychický nátlak na Ujgury v exilu. Afumetto Retepu, který žije v Japonsku, se dostal do hledáčku čínské policie. Ta chce, aby pro ni v cizí zemi špehoval jiné Ujgury. Muže se snaží vydírat přes rodinu.

Retepu odešel ve 25 letech studovat do Japonska, kde následně zůstal. „Žádali, abych sbíral a posílal informace o aktivitě Ujgurů v Japonsku. Zajímaly je hlavně politické organizace,“ řekl ČT Retepu, který ztratil kontakt s rodinou v létě 2017, kdy začala Čína budovat v Sin-ťiangu pracovní tábory.

Dostával ovšem vzkazy, v nichž pisatel žádal o schůzku. Retepu je ignoroval, až ho jeden vzkaz vyděsil. „Napsal mi ,Jsem u tebe doma. Chceš vidět rodinu?' Byl u mých rodičů! Byl jsem zoufalý a hovor přijal,“ vzpomíná Ujgur.

Ujgurova rodina
Zdroj: ČT24

Od matky se dozvěděl, že má v táboře 12 členů rodiny včetně bratra a otce. To bylo naposledy, co spolu mluvili. Na jaře dostal video, v němž ho otec žádal, aby spolupracoval s policií.

„Tátovi je přes sedmdesát, v životě jsem ho neviděl bez pokrývky hlavy a kníru. Video mě rozbrečelo, měsíce jsem nespal. V očích měl zoufalství. Je to obyčejný člověk, celý život pracoval, nikdy nespolupracoval s vládou. Něco takového by neudělal, kdyby nebyl pod extrémním tlakem nebo hrozbou,“ je přesvědčen Retepu.

Čína drží v táborech tři miliony Ujgurů, tedy skoro třetinu populace. Zavírá je pod různými záminkami. Často jde právě o rodiny s příbuznými v cizině. V současné době žijí v Japonsku podle odhadů asi tři tisíce Ujgurů. Většina má čínské pasy, takže úřady nemají přesné údaje.

Mnozí se přistěhovali kolem roku 2011, kdy čínská vláda povzbuzovala občany, aby cestovali a studovali v zahraničí. Řada z nich teď prožívá podobný osud jako Retepu – jejich blízcí zmizeli a nemohou zjistit, co se s nimi stalo.

Američtí zákonodárci jdou proti Číně

Sněmovna reprezentantů USA v úterý drtivou většinou podpořila návrh zákona, který požaduje, aby vláda prezidenta Donalda Trumpa důrazněji reagovala na tvrdé zásahy Číny proti Ujgurům a dalším muslimským menšinám.

Čínské ministerstvo zahraničí vzápětí krok odsoudilo jako zákeřný útok na Peking a varovalo, že přijme odvetná opatření s cílem hájit své zájmy. Čína si také kvůli návrhu předvolala představitele amerického velvyslanectví v Pekingu.

Oblast, kde žijí Ujgurové
Zdroj: ČT24