Izraelci našli těla dalších rukojmí, pozůstalí vyzvali ke generální stávce

Izraelští vojáci v noci na neděli vyzvedli těla šesti rukojmí unesených loni v říjnu při útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael. Mrtvé vojáci nalezli v tunelu Hamásu pod městem Rafah na jihu Pásma Gazy, zabili je jejich únosci. Jde o dvě ženy a čtyři muže. Pozůstalí vyzvali ke generální stávce, která by vládu donutila přijmout příměří. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že kdo zabíjí rukojmí, dohodu o příměří nechce.

Šestici podle izraelských sil zabil Hamás krátce, možná i jen den či dva předtím, než je vojáci nalezli. Armáda uvedla, že neměla k dispozici přesnou polohu rukojmí, ale měla povědomí o širší oblasti, kde by se mohla nacházet. Tvrdí také, že kvůli tomu v místech operovala s opatrností.

Vojáci v sobotu začali prohledávat tunelový komplex, rukojmí našli odpoledne. V noci na neděli je vyzvedli z Pásma Gazy a převezli do Izraele k identifikaci. V tunelu se podle armády neodehrály žádné střety s ozbrojenci Hamásu.

Biden: Mezi mrtvými je i americko-izraelský občan

„Izraelské ozbrojené síly (v sobotu) našly v tunelu pod městem Rafah těla šesti rukojmí zadržovaných Hamásem,“ uvedl předtím americký prezident Joe Biden v prohlášení s tím, že je zprávou „zdrcený“. Podle Bidena mezi mrtvými je i americko-izraelský občan Herš Goldberg-Polin.

Třiadvacetiletého Goldberga-Polina se zmocnili ozbrojenci, kteří 7. října zaútočili na festival Nova v jižním Izraeli. Rodák z Kalifornie při tom po zasažení granátem přišel o část levé ruky. Letos v dubnu se objevil na videu zveřejněném Hamásem, kde podle AP viditelně mluvil pod nátlakem a spílal vládě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že dosud nedokázala zajistit propuštění všech zajatců. Goldbergova-Polinova rodina vedla aktivní kampaň za jeho propuštění, v rámci které se setkala s řadou světových státníků a osobností včetně Bidena či papeže Františka, připomněla AP.

Izraelský prezident Jicchak Herzog uvedl, že „srdce celého národa je rozdrceno na kusy“. „Jménem celého státu Izrael mám jejich rodiny v srdci a prosím o odpuštění. Odpuštění za to, že jsme nebyli schopni vrátit vaše milované v pořádku domů,“ doplnil.

Netanjahu čelí tvrdé kritice

Sdružení rodin pozůstalých vyjádřilo přesvědčení, že smrt šestice je „přímým důsledkem“ toho, že Netanjahu „torpéduje“ navrhované dohody o příměří a výměně rukojmí. Premiér by podle něj měl převzít zodpovědnost za to, že rukojmí ponechal svému osudu, neschovávat se za mluvčího a vyjádřit se veřejně. Kancelář ministerského předsedy zatím záležitost nekomentovala, uvedla jen, že Netanjahu zrušil svou účast na zahájení školního roku v Jeruzalémě.

V Tel Avivu a v dalších izraelských městech v sobotu večer demonstrovaly tisíce lidí za dohodu o propuštění rukojmí ze zajetí. Při setkání před velitelstvím izraelské armády v Tel Avivu obvinili příbuzní premiéra, že rukojmí opustil.

Teroristé z Hamásu a jejich spojenci loni 7. října v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a dalších asi 250 unesli jako rukojmí. Malou část rukojmí hnutí propustilo, část osvobodila izraelská armáda, některé omylem zabili izraelští vojáci při následné vojenské ofenzivě v Gaze. Izraelská armáda v odvetě v pásmu zahájila masivní vojenskou operaci.