Západním břehem Jordánu zmítají násilnosti

Události: Násilnosti na Západním břehu eskalují (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda čtvrtým dnem pokračuje v rozsáhlé operaci na Západním břehu Jordánu. Podle svých slov už zabila šestadvacet palestinských ozbrojenců a dalších třicet zadržela. Od teroristického útoku Hamásu loni 7. října zažívá Západní břeh eskalaci násilí jak ze strany palestinských radikálů, tak židovských osadníků.

Izraelská armáda k tomu v oblasti častěji podniká razie, při kterých například hledá skrývající se radikály. To vše dohromady jsou faktory, které dále oslabují roli už tak nepopulární palestinské samosprávy.

Ke kritikům patří i lídr Fatahu v uprchlickém táboře Balata, Džamál Tiráví. Sám byl v minulosti vězněný za podíl na útocích na Izraelce. Tváří v tvář odmítání palestinské státnosti ze strany Jeruzaléma volá po radikálních krocích. „Musíme mířit k zastavení bezpečnostní koordinace, zrušení mírových dohod z Osla a vypovězení uznání státu Izrael,“ prohlásil.

Situace v Huváře

Podpora ozbrojeného boje proti izraelské okupaci mezi Palestinci stoupá. Podle průzkumů dosáhla čtyřiapadesáti procent. Analytici mluví o dopadech války v Gaze a násilí ze strany židovských osadníků. Podle starosty palestinského města Huvára, Džiháda Odeha, čelí radnice řadě omezení, co se týče toho, kam je možné v Huváře a okolí vkročit. „Nikdo se tam nesmí přiblížit. Když tam vidí někoho z města, tak po něm střílí,“ popsal.

Z jedné strany města jsou židovské osady, z druhé nový obchvat, který Izrael loni vybudoval pro bezpečí osadníků. Podle místních má ale opačný efekt. „Za poslední rok a půl na náš obchod osadníci zaútočili více než desetkrát. Jsme blízko osadě. Jen sejdou tam dolů a tato místa jsou první, na která obvykle útočí,“ uvedl vedoucí obchodu v Huváře Abúd Avád.

Huvára byla svědkem násilí už dříve, jeho eskalace a nová silnice mají ale na město fatální dopad. Dříve životem kypící hlavní ulice je zpola opuštěná. Podle radnice za poslední rok zavřely téměř dvě třetiny obchodů.