Izrael hlásí na Západním břehu zabití dvanácti palestinských ozbrojenců

Události: Izraelská armáda operuje na Západním břehu (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda v Tulkarmu na okupovaném Západním břehu Jordánu zabila pět palestinských ozbrojenců, kteří se ukrývali v mešitě. Ve společném prohlášení to oznámila armáda, pohraniční policie a vnitřní bezpečnostní služba Šin Bet. Mezi zabitými je podle prohlášení místní „teroristický lídr“ z uprchlického tábora Nur Šams, kde armáda provádí rozsáhlou „protiteroristickou operaci“.

Zabití ozbrojenců podle armády předcházela přestřelka a jeden ze skupiny byl zatčen. Příslušník izraelské pohraniční policie byl lehce zraněn a ošetřen v nemocnici, stojí v prohlášení.

Izraelská operace na Západním břehu Jordánu, která podle svědka agentury Reuters ještě neskončila, začala ve středu v časných ranních hodinách, kdy stovky izraelských vojáků s podporou vrtulníků, bezpilotních letounů a obrněných transportérů vpadly do Tulkarmu, Džanínu a oblasti v údolí Jordánu.

V Džanínu buldozery projížděly prázdnými ulicemi, byl slyšet zvuk dronů a izraelští vojáci zůstávali rozmístěni před hlavní městskou nemocnicí a prohledávali sanitky. Armáda ve středu zablokovala přístup k nemocnici zemními valy a kontrolovala vjíždějící sanitky, aby zabránila bojovníkům hledat zde útočiště.

Podle zdroje Reuters hlásila také výpadek jedna ze dvou hlavních telekomunikačních společností působících na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Podle palestinských zdravotnických úřadů ovládaných Hamásem při izraelských operacích na Západním břehu Jordánu ve středu zahynulo nejméně dvanáct Palestinců.

Dvanáct zabitých Palestinců hlásí podle serveru Times of Israel i izraelská armáda, podle níž šlo o ozbrojence. Zemřít měli v prvních čtyřiadvaceti hodinách od spuštění operace na Západním břehu.

Násilnosti se stupňují na obou stranách

Hamás, Palestinský islámský džihád a Fatah ve středu podle Reuters v samostatných prohlášeních uvedly, že jejich ozbrojenci odpalují bomby proti izraelským vojenským vozidlům v Džanínu, Tulkarmu a městě Fara v údolí Jordánu.

Na Západním břehu, kde žije na 2,7 milionu Palestinců a asi půl milionu Židů, izraelská armáda provádí razie dlouhodobě, výrazně je ale zesílila po loňském říjnovém teroristickém útoku Hamásu na Izrael, při němž palestinští teroristé z Gazy zabili na 1200 lidí. Od té doby na Západním břehu a ve východním Jeruzalémě podle AP při raziích zemřelo více než 660 Palestinců – bojovníků, i civilistů.

Izraelská armáda tvrdí, že cílí na ozbrojence a spojence teroristického hnutí Hamás, podle úřadů OSN při tom ale umírají i civilisté. Palestinci v Jeruzalémě a na Západním břehu od října zabili nejméně třicet Izraelců, civilistů i vojáků a zesílily také násilnosti židovských osadníků vůči palestinským obcím na Západním břehu.

Generální tajemník OSN António Guterres v příspěvku na síti X v noci na čtvrtek označil „nejnovější vývoj na Západním břehu Jordánu, včetně zahájení rozsáhlých izraelských vojenských operací“ za „hluboce znepokojující“. „Důrazně odsuzuji ztráty na životech, včetně těch z řad dětí, a vyzývám k okamžitému zastavení těchto operací,“ prohlásil s tím, že je nutné konflikt řešit diplomatickou cestou, která povede k ukončení násilí a dvoustátnímu řešení, tedy vytvoření nezávislé Palestiny po boku Izraele.

Izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon Guterresovu kritiku izraelské operace na Západním břehu Jordánu ve svém příspěvku na X odmítl. „Od 7. října Írán aktivně pracuje na pašování sofistikovaných výbušných zařízení do Judeji a Samaří (biblická označení pro území dnes známé jako Západní břeh Jordánu), která jsou určena k použití při sebevražedných atentátech v centru izraelských měst,“ napsal. „Izrael nebude nečinně přihlížet a čekat výbuchy,“ dodal diplomat.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy následující po říjnovém útoku si mezitím podle středečních údajů úřadů ovládaných Hamásem vyžádala životy nejméně 40 534 Palestinců a dalších 93 855 jich bylo zraněno. Tyto počty nicméně nelze nezávisle ověřit.