Izraelská armáda oznámila, že zachránila rukojmího

Horizont ČT24: Izraelci osvobodili jednoho rukojmího (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda oznámila, že v úterý z tunelu na jihu Pásma Gazy zachránila rukojmího, jehož loni 7. října unesli palestinští ozbrojenci při útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael.

Armáda zatím k této záchranné operaci neuvedla více podrobností, jen ji označila za „složitou“. Sdělila, že dvaapadesátiletý Kajid Farhán Kádí z beduínské komunity, unesený z izraelského pohraničí loni v říjnu, byl převezen do nemocnice. Jeho zdravotní stav označila za dobrý.

Podle serveru ToI zůstává v zajetí ještě 104 lidí z 251 osob unesených loni v říjnu, z toho 34 je podle izraelské armády mrtvých. Hamás propustil 105 rukojmí loni koncem listopadu během dosud jediného příměří v této válce, Izrael za to pustil z vězení na 240 Palestinců. Čtyři unesené propustil Hamás už před tímto příměřím.

Izraelská armáda zachránila od října osm živých rukojmích a přivezla do Izraele těla třiceti zemřelých či zabitých unesených, včetně tří, které omylem zabili izraelští vojáci. Při dvou záchranných operacích, které provázelo izraelské bombardování daného místa, zemřelo také několik stovek Palestinců.

Fórum rodin rukojmí, které sdružuje příbuzné části unesených, nyní uvítalo záchranu jednoho z nich, ale zdůraznilo, že je nutné co nejrychlejší uzavření dohody s Hamásem, aby se na svobodu dostala všechna rukojmí.