Izraelci zintenzivní útoky na Pásmo Gazy. Vytváří prý podmínky pro pozemní operaci

Izraelská armáda oznámila, že od soboty zesílí bombardování Pásma Gazy v přípravě na další fázi ofenzivy proti tomuto území ovládanému palestinským teroristickým hnutím Hamás, informovala agentura AFP s odvoláním na armádního mluvčího Daniela Hagariho.

Izraelský ministr obrany Joav Galant v pátek uvedl, že cílem kampaně je zničit infrastrukturu Hamásu a hnutí zcela zlikvidovat. Součástí operace jsou letecké údery, zahájené po smrtícím útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, a později lze očekávat pozemní operaci.

Na dotaz ohledně možné pozemní invaze do Gazy Hagari v sobotu novinářům řekl, že armáda se snaží vytvořit pro operaci ideální podmínky. „Zesílíme údery, abychom minimalizovali nebezpečí pro naše vojáky v příštích fázích války,“ prohlásil Hagari, který zároveň znovu vyzval obyvatele města Gaza, aby odešli na jih pásma. Izrael u hranic s palestinským územím shromáždil desítky tisíc vojáků.

Server the Times of Israel informoval s odkazem na diplomatický zdroj, že americká vláda i vlády některých evropských zemí, jejichž občané byli uneseni, tlačí na Izrael, aby kvůli rukojmím pozemní invazi do Gazy odložil.

V pátek se i díky mezinárodnímu vyjednávání, do něhož byl zapojen také Katar a Mezinárodní výbor Červeného kříže, podařilo dosáhnout propuštění Judith Raananové a její dcery Natalie. Obě ženy zadržované od útoku Hamásu jsou podle všeho v pořádku.

Izrael udeřil u hranic s Libanonem

Izrael v noci na sobotu a v sobotu pokračoval v útocích na Hamás v Pásmu Gazy a Hizballáh na jihu Libanonu. V severní části Pásma Gazy podle CNN, odvolávající se na palestinské úřady ovládané Hamásem, při aktuálních úderech zahynulo nejméně čtrnáct lidí.

Podle informací tisku na základě údajů teroristického hnutí Hamás zemřelo při aktuálním úderu izraelské armády v táboře Dajr Balah nejméně třináct lidí. Útok zasáhl obytnou jednotku, píše agentura Reuters.

Izraelské obranné síly také uvedly, že z Libanonu byla vypálena protitanková řízená střela na severoizraelskou vesnici Margaliot. Izraelská armáda informovala, že obratem provedla bezpilotní útok na skupinu, která raketu odpálila. Samostatně byla z Libanonu odpálena další raketa, uvedla armáda s tím, že vojáci odpověděli dělostřeleckou palbou.

Izraelská armáda, která během dne zasáhla ještě jednu skupinu osob odpalující rakety z Libanonu, bezprostředně neposkytuje informace o případných obětech raketových útoků.

Jeruzalém už dříve oznámil, že v noci na sobotu pokračoval v útocích na pozice ozbrojenců z Hizballáhu na jihu Libanonu. Nálety byly podle izraelské armády reakcí na protitankovou palbu z Libanonu. Izraelský útok se zaměřil mimo jiné na vojenské stanoviště Hizballáhu a na zařízení pro odpalování protitankových střel. Armáda židovského státu v sobotu oznámila, že u hranic s Libanonem kvůli útoku protitankovou raketou zemřel jeden voják a další tři byli zraněni.

Izraelská odveta za masakry Hamásu, které připravily před dvěma týdny o život na území židovského státu na čtrnáct set lidí, si v Gaze vyžádala podle úřadů ovládaných Hamásem už přes čtyři tisíce životů. V úzkém pobřežním pásu, kde na území menším než Praha žije na 2,3 milionu Palestinců, je velmi složitá humanitární situace i proto, že Izrael oblast odřízl od dodávek vody, potravin i elektřiny.

Jediným přechodem do izolované oblasti, který neovládá Izrael, je Rafáh na hranici s Egyptem. Přechod nyní přejely kamiony s humanitární pomocí.