Írán zaútočil raketami na základny s americkými vojáky, podle Trumpa nikdo nezemřel

Události k íránskému útoku na americké základny v Iráku (zdroj: ČT24)

Írán zaútočil v noci na středu na základny využívané americkými vojáky v Iráku. Íránská státní televize informovala, že jde o odplatu za zabití íránského generála Kásima Solejmáního. Televize tvrdila, že při útocích zemřelo osmdesát lidí, americký prezident Donald Trump ale později oznámil, že nikdo nebyl zraněn. Podle české armády jsou všichni čeští vojáci působící v Iráku v pořádku. Odvetou Spojeným státům hrozí i irácké milice, tamní prezident íránský útok odsoudil.

On-line přenos

Americko-íránský konflikt

  • 23:20

    Vážení čtenáři, on-line přenos pro tuto chvíli končí, děkujeme za pozornost.

  • 22:40

    Podle Jana Lipavského z Pirátské strany je otázkou, jestli byl íránský odvetný útok poslední akcí. "Jsem skeptický. Obávám se, že eskalace může pokračovat," uvedl v pořadu Události, komentáře. Na rozdíl od Bžocha se domnívá, že situaci by měla a může ovlivnit i Evropská unie.

  • 22:37

    "Teherán musel pro svoji propagandu něco udělat. Útok byl nasnadě, čekalo se to. Byla otázka jenom, jakým způsobem to Írán provede," uvedl v pořadu Události, komentáře poslanec Jaroslav Bžoch (ANO).

Podle americké armády odpálil Teherán více než tucet balistických střel z íránského území nejméně na dvě irácké základny s vojáky koalice vedené Spojenými státy. Pentagon potvrdil, že terčem útoku se staly letecká základna Ajn al-Asad v centrálním Iráku a základna v kurdském Irbílu na severu země.

„Je jasné, že tyto rakety byly odpáleny z Íránu,“ uvedl mluvčí Pentagonu Jonathan Hoffman. „Zatímco vyhodnocujeme situaci a naši reakci, podnikneme všechny nezbytné kroky k ochraně a obraně amerických vojáků, partnerů a spojenců v regionu,“ ujistila po útoku americká armáda.

Údaje o útocích se ale různí. Irácká armáda uvedla, že zemi zasáhlo 22 raket. Z nich 17 dopadlo na základnu Ajn al-Asad, přičemž dvě nevybuchly. Zbylých pět raket mělo spadnout na základnu v Irbílu. Podle zdroje agentury AP Írán odpálil celkem 15 raket, základnu Ajn al-Asad mělo zasáhnout deset z nich, írbílskou základnu jedna.

Podle agentury AFP zase na základnu Ajn al-Asad dopadlo nejméně devět raket a podle zdrojů agentury Reuters nejméně sedm. Televize Al-Majádín uvedla, že nad základnou přelétávaly americké vrtulníky a byly slyšet sirény. Po nejméně dvojím útoku byl na základně vyhlášen poplach. Íránské revoluční gardy tvrdí, že základna Ajn al-Asad byla „zcela zničena“.

Trump: Nikdo nezemřel

Nejmenovaný americký funkcionář v Pentagonu agentuře AP už po útoku řekl, že útok si vyžádal velmi málo obětí nebo vůbec žádné mrtvé a zraněné. Americký prezident Donald Trump později oznámil, že útok se obešel bez obětí.

„Žádní Američané nebyli zraněni během útoků z minulé noci ze strany íránského režimu. Nedošlo k úmrtím a škody na našich základnách jsou minimální,“ oznámil Trump. Nezahynuli podle něj ani žádní Iráčané. 

Žádné oběti nejsou zatím hlášeny ani mezi vojáky NATO, kteří se podílejí na výcviku Iráčanů. Agentuře AFP to řekl nejmenovaný činitel Aliance.

Podle bezpečnostního analytika z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Josefa Krause jsou informace íránské státní televize o osmi desítkách mrtvých spíše propagandistické. „Kdyby tam mrtví byli, už bychom o tom v tuto chvílí věděli a Američani by jistě přijímali nějaká opatření,“ domnívá se.

Právě čísla potencionálních obětí a škod budou podle bývalého zpravodaje ČT ve Washingtonu Martina Řezníčka klíčové pro interpretaci útoku. „Pokud by se potvrdilo to, co zatím, zdá se, chodí zpoza Atlantiku, tedy zprávy o tom, že nemáme informace o obětech na životech, znamenalo by to, že Írán zvolil velmi uměřenou odpověď,“ vysvětlil už před Trumpovým oznámením.

Podle mluvčí generálního štábu české armády Magdaleny Dvořákové jsou všichni čeští vojáci působící v Iráku po útocích v pořádku. Podle premiéra Adreje Babiše (ANO) Česko zatím o stažení vojáků neuvažuje.

Írán v noci zaútočil na základny, kde nejsou čeští vojáci, uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Další postup armáda koordinuje se spojenci v NATO. V Iráku působí téměř čtyřicet českých vojáků v misi Severoatlantické aliance a v Bagdádu je na výcvikové misi také pět českých policistů; obě mise jsou nyní pozastavené.

Mapa Iráku. Raketou označeny základny zasažené Íránem, vlajkami základny, kde působili nebo působí čeští vojáci
Zdroj: ČT24

Podle Teheránu jde o sebeobranu

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí uvedl, že Írán raketovými útoky na irácké základny s vojáky západní koalice dal facku Spojeným státům. Řekl, že „korumpující přítomnost Spojených států v regionu musí skončit“, jelikož způsobuje válku, rozdělování a destrukci, a zdůraznil, že pouze vojenské kroky nestačí. Nejvyšší duchovní zároveň označil zabitého generála Solejmáního za „odvážného bojovníka“ a „drahého přítele“.

Prezident Íránu Hasan Rouhání poznamenal, že Washington možná „uřízl paži“ generála Solejmáního, ale v reakci na to bude uříznuta „noha“ Spojených států v regionu.

Podle íránského ministra zahraničí Džaváda Zarífa byly raketové útoky na americké základny přiměřeným a oprávněným aktem sebeobrany. Uvedl to na svém Twitteru a ujistil, že Teherán neusiluje o eskalaci nebo válku. 

Podle íránské televize ale Teherán hrozí „ještě ničivějšími odpověďmi“ v případě nového amerického útoku. „Pokud se Američané dopustí nerozvážnosti, ocitne se celé území sionistického režimu v nebezpečí,“ řekl zase serveru Irib.news generál Sanej Rád, který je rovněž poradcem nejvyššího íránského vůdce.

Íránská armáda pohrozila zásahem také proti Izraeli, pokud se Washington odhodlá k odvetě. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na výhružky proti jeho zemi odpověděl, že kdokoli zaútočí na Izrael, dočká se tvrdé odvety. Zopakoval také, že podporuje rozhodnutí USA usmrtit íránského generála. 

Washingtonu hrozí i irácké milice

Irácký prezident Barham Sálih noční íránský útok odsoudil a zopakoval, že odmítá narušování irácké suverenity. Informovala o tom agentura AP. „(Irák) již dříve odmítl být místem, kde propukne agrese proti jakékoliv zemi, a zároveň odmítá být zdrojem ohrožení pro veškeré své sousedy,“ stálo v prohlášení.

Irácké ministerstvo zahraničí íránský útok rovněž kritizovalo a oznámilo, že si předvolá íránského velvyslance v Bagdádu, aby mu vyjádřilo svůj protest.

Káis Chazálí, šéf iráckých šíitských milicí Liga spravedlivých, které USA označily za teroristickou organizaci, už dříve pohrozil, že po íránské odvetě přijde irácká, která nebude o nic menší. Při pátečním americkém útoku totiž kromě šéfa íránských jednotek Kuds Kásima Solejmáního zemřel také velitel iráckých šíitských milicí PMF Abú Mahdí Muhandis a dalších osm lidí v okolí.

Vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr však řekl, že krizi považuje za skončenou a milice vyzval k trpělivosti. Také iráčtí kurdští vůdci vyzvali ke zklidnění situace v regionu. Lídři částečně autonomního iráckého Kurdistánu uvedli, že podpora vojenské koalice, kterou Spojené státy vedou proti teroristické organizaci Islámský stát, je velmi důležitá a vyzvali její členy, aby nedopustili nový vzestup radikálních islamistů.