O stažení vojáků z Iráku neuvažujeme, komentuje Babiš noční útoky Íránu

Andrej Babiš: Čeští vojáci v Iráku zatím zůstanou (zdroj: ČT24)

Česká republika neuvažuje o stažení svých vojáků z Iráku, který se v noci na středu stal terčem útoků íránské armády. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO). Teheránské síly cílily na základny využívané Američany v odvetě za smrt generála Kásima Solejmáního, který byl zabit minulý pátek při útoku amerického dronu v Bagdádu.

„Čeští vojáci v Iráku jsou v pořádku, není tam žádný problém, řeší to ministr obrany a náčelník generálního štábu,“ konstatoval premiér Babiš a v odpovědi na otázku, zda Praha neuvažuje o stažení své mise, uvedl: „V této chvíli ne. V rámci naší mise jsme se nerozhodli k evakuaci.“

Stejně mluví i ministerstvo obrany a i ono uvádí, že jsou čeští vojáci v pořádku. „Postupujeme v souladu se spojenci z NATO. Pokud padne jiné rozhodnutí ve věci mise v Iráku, budeme se ho držet, ale v danou chvíli naši vojáci zůstávají na místě,“ řekl resortní mluvčí Jan Pejšek. Také velitel 3. úkolového uskupení české armády v Iráku Martin Zelenka ujistil, že jsou jeho vojáci v pořádku. „Všechny útoky byly vedeny na základny, kde nemáme českou přítomnost,“ připomněl.

UDÁLOSTI: V Iráku zůstává i 40členný český kontingent (zdroj: ČT24)

„Je přijata celá řada bezpečnostních opatření a naši vojáci jsou v současné době mimo ohrožení. Zůstáváme dál,“ potvrdil náčelník generálního štábu Aleš Opata. „Pokud by došlo k nějaké eskalaci nebo ke zhoršení, budeme na to reagovat, máme připravené plány.“ Zatím se přesunuli na bezpečnější místo vojáci, kteří působili na velitelství výcvikové mise NATO. Ta podle velitele operací české armády Josefa Kopeckého sousedila s americkou ambasádou. „Bylo tam hodně nepokojů, byly tam demonstrace,“ upřesnil.

Dvě vojenské mise a policejní účast

Čtyřiadvacet českých vojenských policistů pomáhá na základně Dublin v Bagdádu spolu s ostatními mezinárodními instruktory s výcvikem iráckých policistů. Druhý český kontingent tvoří třináct vojáků z liberecké protichemické jednotky. Irácké specialisty učí likvidovat nebezpečné chemické látky na letecké základně al-Tádží.

Výcvik je pozastaven, vojáci jsou na základnách a čekají na další vývoj situace. „Chceme pokračovat ve výcviku iráckých ozbrojených sil, který by měl do oblasti přinést stabilitu. Předpokládáme, že pokud se situace na místě zklidní, bude výcvik pokračovat,“ doplnil mluvčí Pejšek.

Kromě vojáků jsou v Iráku také čeští policisté. Pětice instruktorů cvičí místní kolegy v Bagdádu. Další dvě skupiny elitních policistů z Útvaru rychlého nasazení hlídají ambasádu v Bagdádu a konzulát v Irbílu.

Přestože má policejní prezidium už připravený plán na jejich stažení, v zemi zůstávají stejně jako vojáci. „Podle velitele kontingentu jsou naši policisté v bezpečí a v případě nutnosti jsou připraveni zajistit evakuaci,“ napsal policejní prezident Jan Švejdar.

Debatu o jejich možném odchodu stimulují kroky západních partnerů, které své vojáky (či alespoň část kontingentů) stáhly; učinilo tak například Německo, Slovensko, Chorvatsko, Kanada či Rumunsko. Nejnověji část svých vojáků, kteří v Iráku působí v rámci mise NATO, stahuje taky Španělsko.

Komunisté i SPD žádají odchod Čechů z Iráku

Blízkovýchodní napětí i pozici tuzemských vojáků komentuje i česká politická scéna. Hnutí SPD už v úterý vyzvalo vládu, aby členy armády z Iráku stáhla. „Existuje vážné nebezpečí jejich ohrožení v souvislosti s konfliktem mezi USA a Íránem,“ stojí ve stranickém usnesení. Odchodu z Iráku se domáhají i komunisté, aby se čeští vojáci nestali okupanty v cizí zemi.

Lidovci a Piráti volají po zajištění bezpečnosti českých jednotek. „Naše vláda musí udělat maximum pro bezpečnost našich vojáků a policistů účastnících se výcvikových misí. To ve spolupráci se spojenci,“ sdělil pirátský člen sněmovního výboru pro obranu Jan Lipavský. Stejně mluví i TOP 09, podle její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové ale není odchod na pořadu dne.

Sociální i občanská demokracie pak shodně zdůrazňují, že by se konflikt mezi Teheránem a Washingtonem měl řešit diplomatickou cestou. „Předpokládám, že ministerstvo obrany má vypracované plány pro rychlé stažení našich vojáků a dalších českých občanů z Iráku, pokud by to situace vyžadovala,“ dodala šéfka branného výboru dolní komory Jana Černochová (ODS).

„Očekávám, že by obě strany měly mít zájem na uklidnění situace a na tom, aby dále neeskalovala. Je to i prostor pro Evropskou unii i pro nás, abychom tlačili na strany, které mohou přispět ke snížení napětí na Blízkém východě,“ prohlásil šéf české diplomacie Tomáš Petříček. 

Hlavně obezřetně, žádá ministerstvo zahraničí

Ministerstvo zahraničních věcí současně vyzývá k ostražitosti všechny české civilisty na Blízkém východě. Rizikové jsou zejména možné demonstrace v zemích se silnou šíitskou komunitou nebo oblasti sousedící s Jemenem, kde Írán podporuje povstalce v občanské válce.

Kvůli napjaté bezpečnostní situaci resort dlouhodobě nedoporučuje cestování do Iráku, kde podle ministerstva hrozily únosy a vražedné útoky už před zabitím generála Solejmáního, v zemi se také konala řada demonstrací provázených násilím.

Bezprostředně po zabití Solejmáního, jež vygradovalo stávající americko-íránskou krizi, vydalo ministerstvo varování i pro Čechy cestující do Íránu. Kvůli očekávaným masovým demonstracím jim doporučilo vyhýbat se místům s velkou koncentrací lidí. V úterý v Kermánu na jihovýchodě Íránu dav při tryzně za Solejmáního ušlapal desítky lidí.