Harry a Meghan chtějí vydělávat s vlastní značkou. Podle expertů může dosáhnout závratné hodnoty

Horizont ČT24: Obchodní značka Sussex Royal (zdroj: ČT24)

Záměr vévody a vévodkyně ze Sussexu trávit půl roku mimo Velkou Británii a získat finanční nezávislost na státním rozpočtu dostal po pondělní krizové schůzce rodiny pod vedením královny Alžběty II. zelenou. Způsob, jakým si budou Sussexové v budoucnu vydělávat, však hodlá královský palác s ohledem na pověst rodiny i kvůli obavám o vznik střetu zájmů jasně vymezit. Harry a Meghan si přesto už loni nechali zaregistrovat vlastní obchodní značku Sussex Royal vztahující se na zboží rozličných druhů.

Prohlášení vzešlé z pondělní rodinné porady, která měla vyřešit krizi ohledně rozhodnutí Harryho a Meghan, uvádí, že manželé nebudou v budoucnu využívat peníze z veřejných zdrojů. V praxi to tedy znamená, že se pár bude živit uzavíráním komerčních smluv a prodejem zboží se svou vlastní značkou, která by mohla podle expertů na marketing dosáhnout hodnoty kolem 400 milionů liber.

Žádost o registraci značky „Sussex Royal“ podali vévoda a vévodkyně už loni. Ochranná registrace má kromě Velké Británie platit také v Austrálii, Kanadě, Spojených státech a Evropské unii. Podle obsahu žádosti se má vztahovat například na oblečení, tištěné materiály, výukové materiály či sociální služby.

Palác se snaží zabránit nejhoršímu

Američtí experti na trh se domnívají, že Harrymu a Meghan jejich značka vydělá miliony dolarů, pokud jim ovšem Alžběta II. ponechá jejich královské tituly. „V praxi vznikne konflikt zájmů s královským palácem. Objeví se obvinění, že chtějí královský titul zpeněžit,“ varuje odborník na finance britské královské rodiny David McClure.

Úředníci v Buckinghamském paláci proto v těchto dnech usilovně pracují na tom, aby „rozluková dohoda“, kterou se budou muset manželé po odchodu od dvora řídit, výslovně zapovídala využívání jejich titulů pro výdělečnou činnost. „Budou tam striktní pravidla. Nikdo nechce vidět jméno Sussex na krabičce margarínu,“ řekl serveru Daily Mail jeden z královských úředníků.

Obchody se suvenýry potvrzují, že Harry a Meghan jsou velmi populární na obou stranách Atlantiku. „Budou mít spoustu příležitostí na vydání knihy za osmiciferný honorář, natáčení dokumentů pro placené zhlédnutí, reklamy na určité produkty, nebo přednáškové turné. Každý je bude chtít,“ tuší Gavin Keilly ze společnosti GBK Production.

Harry své manželce domlouvá práci s šéfem společnosti Disney
Zdroj: ČT24

Prvním pokusem o vytouženou finanční samostatnost by mohl být Meghanin kontrakt na dabing pro studio Disney. Veškerá média v Británii v posledních dnech zveřejnila video, na kterém princ Harry během loňské premiéry filmu Lví král nabízí služby své manželky. „Víte, že dělá dabing? Má velký zájem,“ říká princ na nahrávce viditelně zaskočenému šéfovi společnosti Disney. Podle novin The Times vévodkyně smlouvu s Disney podepsala jen o půl roku později, výměnou za finanční dar charitě na ochranu slonů.

Ani po odstřižení od královských finančních zdrojů se Harry a Meghan na mizině neocitnou. Princovo osobní jmění se odhaduje na 30 milionů liber. Přes dvacet milionů zdědil po matce a prababičce, s penězi ale bude smět nakládat až po svých 40. narozeninách. Z výnosu vévodství Cornwall mu jeho otec, princ Charles, ročně vyplácí přes dva miliony liber a od britské armády pobírá výsluhy. Meghan si herectvím a psaním lifestylového blogu před sňatkem s princem Harrym vydělala zhruba tři miliony liber.