Extrémní počasí trápí jih Evropy. Řecko zřejmě čeká rekordně teplý víkend

90’ ČT24: Požáry v dovolenkových rájích (zdroj: ČT24)

Evropu i Spojené státy dál sužuje extrémní počasí – teploty přes čtyřicet stupňů Celsia, lesní požáry i silné bouře. Meteorologové přitom varují, že vedra na řadě míst mohou přetrvávat až do srpna.

Nejvyšší, rudý stupeň nebezpečí a teploty, které dosahují až pětačtyřiceti stupňů Celsia, doprovází dny na jihu Apeninského poloostrova a na italských ostrovech. Na Sicílii si už horka vyžádala dva lidské životy a tamní nemocnice hlásí dvacetiprocentní nárůst přijmu pacientů.

Požáry byly v posledním dnech po celé Evropě, ve větší intenzitě v Itálii, Řecku, Chorvatsku či na La Palmě. Meteoroložka ČT Taťána Míková k tomu řekla, že „v posledních týdnech registrujeme požáry na rozsáhlých územích – v jižní Itálii a na Sicílii jich bylo nepočítaně“. Dodala, že ve chvíli, kdy požár vznikne, tak pro jeho šíření jsou nyní vhodné podmínky, protože vítr komplikuje hasičům situaci. 

Ohnivý živel může také zasáhnout do plánů turistů. Pokud kvůli požárům přemístí cestovní kancelář turisty do obdobného nebo lepšího hotelu, tak i přesto je povinna poskytnout slevu z ceny zájezdu, podotkl advokát z portálu Zkaženádovolená.cz Jakub Keresteši. Pokud do horšího hotelu, tak by sleva měla být vyšší. 

Doplnil, že pokud kvůli počasí ukončí klient zájezd sám, nemá nárok na odškodnění. Pokud to učiní sama cestovní kancelář, má podle advokáta nárok na vrácení poměrné částky z ceny zájezdu, nemá však nárok na odškodnění kvůli „ztrátě radosti z dovolené“. V případě, že byl kvůli požáru zrušen nebo odložen let, nemá klient nárok na odškodnění, protože jde o takzvanou vyšší moc, má ale nárok na občerstvení na letišti, dodal.

Události: Extrémní horka v Evropě (zdroj: ČT)

Řecko čekají nová teplotní maxima

Řecko čeká pravděpodobně nejteplejší červencový víkend za padesát let, v neděli by mohly teploty v částech země vystoupat až na pětačtyřicet stupňů Celsia. Teploty kolem čtyřiceti stupňů sužují Řecko už týden a extrémní vedra mají trvat s mírným ochlazením v pondělí nejspíš až do příštího pátku.

Kvůli extrémnímu horku platí v Řecku od pátku zatím do neděle uzavření venkovních kulturních památek, archeologických parků i Akropole v Aténách, která je nejnavštěvovanější památkou v zemi. Zavřeny jsou od 12:00 do 17:30. V neděli může vláda podle aktuální předpovědi opatření prodloužit, uvedl deník Kathimerini.

Ani po téměř týdnu se nedaří dostat pod kontrolu lesní požáry na Rhodosu a západně od Athén. Na některých místech úřady nařídily evakuaci.

Richard Franc z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje uvedl, že letní požáry jsou spojeny s vysokými teplotami. Právě ty zvyšují zatížení hasičů, kteří zasahují někdy i více dnů v kuse.

Franc v minulosti působil s českými kolegy deset dnů také při zásahu v Řecku, v oblasti Arkádie, v hornatém a nepřístupném terénu. „K našemu odřadu byli přiřazeni dva řečtí hasiči, kteří znali místní podmínky.“ Čeští hasiči zde spolupracovali také s německými, francouzskými i britskými kolegy. „Snaha pomoci byla enormní. Cítili jsme, že pro řecké obyvatele jsme více než vítanou pomocí.“ Dodal také, že teprve loňský požár v Hřensku byl na českém území rozsahem srovnatelný s požáry v Řecku.

Varování platí i v USA

Extrémy počasí dál sužují i Spojené státy. Úřady tady vydaly varování před vysokými teplotami, které se týká až 100 milionů lidí. Nejvážnější je situace na jihu USA.

Dlouhodobá úleva přitom nemusí být nutně na pořadu dne. „Měli bychom očekávat nebo alespoň počítat s tím, že tyto extrémní vlny veder budou pokračovat až do srpna,“ říká expert Světové meteorologické organizace John Nairn.