Erdogan odvolal rektora Bosporské univerzity, jeho jmenování vyvolalo protesty

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal kontroverzního rektora Bosporské univerzity Meliha Bula. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan jmenoval Bula do funkce na konci loňského roku. Krok vyvolal rozsáhlé protesty studentů a pedagogů této turecké vysoké školy, která je považována za nejprestižnější univerzitu v zemi.

Prezidentský výnos o odvolání rektora byl vydán v turecké sbírce zákonů. Prezidentská kancelář ani samotný Bulu rozhodnutí dále nekomentovali.

Na začátku letošního roku v Istanbulu, kde Bosporská univerzita sídlí, začaly proti novému rektorovi protesty. Akademická obec vnímala Bula jako politického kandidáta bez těsnějších vazeb na univerzitu.

Bulu v minulosti kandidoval do parlamentu za Erdoganovu Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP). Studenti se domnívali, že skrze nové vedení si Erdogan chce podmanit vysokou školu, ze které v minulosti vzešlo více protivládních protestů.

Prezident jmenuje rektory od pokusu o puč

Právo jmenovat rektory univerzit, a to také bez souhlasu akademických senátů, získal Erdogan po neúspěšném pokusu o státní převrat v roce 2016. Při snaze násilím svrhnout jeho vládu zemřelo 290 lidí.

Turecké úřady v souvislosti s pučem stíhají osmdesát tisíc lidí a soudy vynesly tři tisíce doživotních trestů. Desítky tisíc osob musely také opustit své zaměstnání ve státní správě. Podle turecké vlády pokus o státní převrat zosnovali stoupenci duchovního Fethullaha Gülena.