Turečtí studenti protestovali proti novému rektorovi Bosporské univerzity, bojí se o nezávislost školy

Události: Protesty a zatýkání na Bosporské univerzitě (zdroj: ČT24)

Turecká policie v pondělí večer zadržela v Istanbulu 159 demonstrantů, kteří protestovali proti novému rektorovi Bosporské univerzity. Toho do čela této prestižní vysoké školy dosadil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zdůvodnila to porušením protiepidemických opatření, k nimž patří zákaz shlukování ve větším množství a zákaz vycházení po 21. hodině, uvedl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. V úterý dopoledne již většinu zadržených propustila.

Nominaci nového rektora vnímají protestující studenti i někteří učitelé jako ohrožení akademické svobody a snahu podřídit prestižní univerzitu vládě a její politice. Do roku 2016 byli rektoři voleni univerzitami, nyní je jmenuje dekretem osobně turecký prezident Erdogan. 

„Bosporská univerzita je dlouhodobě známá jako otevřená všem, je to státní univerzita. Není tedy elitářská z toho pohledu, že by na ni měli přístup jen lidé z nejbohatších vrstev. Studují na ní i lidé z komunity LGBT,“ uvedl zpravodaj. Univerzita patří k nejprestižnějším v Turecku. Vyučuje se na ní v angličtině a studuje tu zhruba 16 tisíc studentů.

Posluchači Bosporské univerzity zahájili před měsícem protestní akce, při nichž poukazují na to, že padesátiletý Melih Bulu byl do funkce rektora jmenován „nedemokraticky“. Bulu, který v minulosti neúspěšně kandidoval na poslance za Erdoganovu Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP), před jmenováním rektorem na Bosporské univerzitě nepůsobil. Ke studentským protestům se připojili také někteří učitelé univerzity.

Svatyně obklopená duhovými vlajkami a zadržení studenti

Účastníci pondělní demonstrace skandovali hesla jako „Univerzity jsou naše“ a střetli se s policisty. Studenti také požadovali propuštění svých již dříve zadržených čtyř spolužáků. Zpravodaj připomněl, že jejich zadržení následovalo poté, co se na jedné výstavě v univerzitním kampusu objevilo dílo, které zobrazuje svatyni Kaaba (Ka’ba) v Mekce, obklopenou duhovými vlajkami. Ty používá jako svůj symbol komunita sexuálních menšin LGBT. Svatyně je nejposvátnějším místem muslimů. 

Na toto dílo pak také zazněla kritika ze strany náboženských kruhů i představitelů vlády. „V zemi, která je většinově muslimská, ale oficiálně je sekulární, to kritizovali jako ohrožení hodnot státu a například ministr vnitra označil zadržené za zvrhlíky,“ řekl Černohorský. 

Dodal, že rektor po vystavení díla zakázal klub, který sdružuje sexuální menšiny.

Zpravodaj ČT Černohorský o protestech v Istanbulu (zdroj: ČT24)

„Vláda se snaží zakrýt pravý důvod protestů a manipulovat věřícími. Zkrátka neříká pravdu, a to nás motivuje ještě víc,“ řekla studentka Nazlı Taylanová. 

Policie tvrdě zasahuje proti demonstracím. Za konec systému, ve kterém prezident země vybírá rektory, přesto dál protestují studenti a akademici nejen Bosporské, ale i několika dalších univerzit v Turecku.