Donald Tusk vytáhl po dvou týdnech Občanskou koalici do čela polské opozice

Zpravodaj ČT Mathé o politické situaci v Polsku (zdroj: ČT24)

Polská Občanská koalice (KO) vedená nejsilnější Občanskou platformou postoupila v první polovině července na druhé místo, když předstihla stranu Polsko 2050. Zpravodaj ČT ve Varšavě Lukáš Mathé za tím vidí efekt Donalda Tuska, který se před dvěma týdny stal novým šéfem KO. Podle údajů serveru Politico dál s výrazným náskokem vede vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS).

Občanské koalici přisuzují červencové údaje Politica 23 procent. V červnu to bylo 17 procent. Vrátila se tak do čela polské opozice, když Polsko 2050 publicisty a moderátora Szymona Hołownii kleslo z 24 na 19 procent. 

V čele průzkumů dlouhodobě přesvědčivě zůstává vládnoucí hnutí Právo a spravedlnost (PiS)Jaroslawa Kaczyńského. To z června na červenec kleslo lehce z 37 na 35 procent. 

Nový impuls pro Občanskou platformu

Občanská koalice potřebovala nový impuls, protože její preference před časem klesly pod 15 procent, zmínil Mathé. Tuska považuje za „velkou politickou osobnost posledních 20 let“ a strana se pod jeho vedením sjednotila. Získala tak energii a straníci jezdí nyní po Polsku představovat program platformy. Ta zároveň podle zpravodaje „vzala vítr z plachet“ Polsku 2050, když se část jeho příznivců vrátila zpět. Hołownia se tedy zřejmě bude muset vůči KO více vymezovat, dodal. 

Mathé také řekl, že PiS je nyní nejslabší od roku 2015 a například v Sejmu má křehkou a nespolehlivou většinu 232 ze 460 poslanců. PiS je nyní u moci druhé volební období. Tuska označil zpravodaj za zkušeného politika, který se vrací jen ve chvíli, kdy cítí, že může zvítězit.

Tusk je považován za hlavního protivníka šéfa PiS Kaczyńského, který Tuskově vládě připisuje spoluodpovědnost za leteckou katastrofu u Smolenska v dubnu 2010, uvedla agentura ČTK. Spolu s dalšími polskými představiteli tehdy při pádu vládního speciálu zahynul Kaczyńského bratr, tehdejší prezident Lech Kaczyński.

Jaká bude pozice Trzaskowského?

Počátkem července předal dosavadní šéf polské Občanské platformy Borys Budka vedení této strany bývalému premiérovi Tuskovi, který se po působení na evropské scéně vrací do polské politiky. V letech 2014 až 2019 působil jako šéf Evropské rady, v současnosti je předsedou Evropské lidové strany (EPP), která má nejsilnější poslanecký klub v Evropském parlamentu.

Zpravodaj také uvedl, že vše nasvědčuje tomu, že si Tusk vyříkal rozdílné názory s varšavským starostou Rafalem Trzaskowským, který je místopředsedou platformy a usiloval o to, aby šéf platformy vzešel z vnitrostranických voleb a sám chtěl kandidovat proti Tuskovi. Nicméně Trzaskowski – v některých průzkumech nejoblíbenější politik – má různé vedlejší projekty (například hnutí Společné Polsko) a není tedy zcela jasné, jakou pozici v budoucnu zaujme.