Desetitisíce muslimů se vydaly do ulic vyjádřit podporu Gaze. Pálili izraelské vlajky

Události: Muslimský svět ve velkém demonstruje za Palestince (zdroj: ČT24)

Teroristé z Hamásu vyzvali na pátek ke generální mobilizaci muslimů po celém světě. Desítky tisíc lidí se zúčastnily demonstrací na Blízkém východě. Protestující se sešli například v Bangladéši, Íránu nebo Afghánistánu. Tam někteří lidé na znamení neúcty šlapali na americké a izraelské vlajky. Shromáždění na podporu Palestinců byla naplánovaná i v Římě, Helsinkách, Mnichově či Istanbulu. Francouzská policie musela ve čtvrtek nasadit slzný plyn a vodní děla proti demonstrantům v Paříži, kteří ignorovali zákaz akcí na podporu Palestinců.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ve čtvrtek oznámil zákaz všech propalestinských demonstrací ve Francii a jejich organizátorům pohrozil zadržením. Zákaz odůvodnil obavami z narušení veřejného pořádku. Francie má jedny z největších muslimských i židovských komunit v Evropě a konflikt na Blízkém východě už v minulosti často v zemi vyvolával napětí.

V Paříži se přesto sešly stovky lidí. Demonstranti provolávali slogany jako „Izrael vrah“ a „Macron komplic“. Zakázaná demonstrace se konala také v centru Rennes, kam přišla zhruba padesátka osob. V Bordeaux přišla zhruba stovka lidí na povolenou akci, kterou svolalo místní uskupení usilující o „spravedlivý a trvalý mír mezi Palestinci a Izraelci“.

Propalestinská demonstrace v Paříži
Zdroj: Sarah Meyssonnier/Reuters

„Napětí panuje také tady v Londýně, kde v pátek zůstalo preventivně několik židovských základních škol uzavřeno. V místní židovské čtvrti Golders Green na severu Londýna se totiž množí propalestinské nápisy a košer restauraci dokonce někdo rozbil výlohu,“ informoval zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.

V Berlíně jsou všechny propalestiské demonstrace zakázané. „Bezpečnostní úřady se přesto obávají možných útoků na židovské instituce – muzea, školy, synagogy. Proto jejich ochranu ještě zvýšily,“ informuje zpravodaj ČT Pavel Polák.

Masivní blízkovýchodní demonstrace

Na Blízkém východě propukly velké propalestinské protesty v pátek. Demonstrace se uskutečnily ve chvíli, kdy Izrael zřejmě připravuje rozsáhlou pozemní ofenzivu v Pásmu Gazy a kdy vyzval obyvatele severního města Gazy, aby se evakuovali na jih.

V Bagdádu se na centrálním náměstí Tahrír shromáždily desetitisíce Iráčanů na protestech, které svolal vlivný šíitský duchovní a politický vůdce Muktada Sadr. Iráčané na demonstraci mávali palestinskými vlajkami a pálili izraelské vlajky.

„Jsme připraveni připojit se k boji a zbavit Palestince izraelských zvěrstev,“ řekl 25letý učitel. Stejně jako většina protestujících byl oblečen do bílého rubáše, který měl symbolizovat připravenost bojovat na život a na smrt.

Propalestinský protest v Iráku
Zdroj: Ahmed Saad/Reuters

Írán chce jednotnou frontu proti Izraeli

Protestující se sešli také v bangladéšské metropoli Dháce nebo v jemenském hlavním městě Saná, které drží Íránem podporovaní povstalci Húsíové. Televizní záběry ukázaly demonstranty, jak se tísní na ulicích a mávají jemenskými a palestinskými vlajkami.

Rovněž v Teheránu demonstrovaly tisíce Íránců, aby vyjádřily svou podporu Palestincům. Mávali íránskými a palestinskými vlajkami a vlajkami libanonského šíitského hnutí Hizballáh, skandovali hesla a drželi transparenty s nápisy „Pryč s Amerikou“ a „Pryč s Izraelem“.

Teherán, který poskytuje finanční a vojenskou podporu Hamásu, vyzval islámské a arabské země v regionu, aby vytvořily jednotnou frontu proti Izraeli.

Jordánská pořádková policie násilím rozehnala stovky propalestinských demonstrantů, kteří se snažili dostat do hraničního pásma s palestinským Západním břehem Jordánu, který Izrael okupuje. Tisíce lidí po celém Jordánsku se účastnily protiizraelských demonstrací. Ministerstvo vnitra zakázalo protesty v citlivé pohraniční oblasti, ale jinde byly povoleny.

Po modlitbách v Islámábádu i v dalších velkých městech, jako jsou Karáčí, Láhaur a Péšávar, protestovaly také desítky tisíc Pákistánců na akcích, které uspořádaly politické a náboženské strany. Někteří věřící také na znamení neúcty šlapali na americké a izraelské vlajky.

V Afghánistánu se několik stovek lidí zúčastnilo propalestinských demonstrací v hlavním městě Kábulu a ve východním Dželálábádu, které se konaly z iniciativy orgánů Talibanu.

Shromáždění na podporu Palestinců a na protest proti bombardování Pásma Gazy byla naplánována také v Římě, Mnichově, Istanbulu, Bělehradě a dalších městech.

„Demonstrace v Istanbulu odráží většinově propalestinskou a protiizraelskou náladu turecké společnosti. Trend zesílil během dvou dekád vlády Tayyipa Erdogana. Turecký prezident se teď snaží balancovat mezi domácí poptávkou a snahou udržet nedávné oživení vztahů s Izraelem. Na jednu stranu bombardování Pásma Gazy označil za masakr, na druhou se snaží vyjednat propuštění civilních rukojmí z rukou Hamásu,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Židovské komunity ve Francii i jinde rovněž plánovaly shromáždění na znamení solidarity s Izraelem po smrtonosných útocích Hamásu.

Při útoku Hamásu, který Spojené státy, Evropská unie a další vlády označují za teroristickou organizaci, na izraelské obce minulý víkend zahynulo nejméně 1300 lidí. Většina z nich byli civilisté, včetně žen a dětí. Od té doby Izrael v odvetě zasahuje Pásmo Gazy leteckými údery a dělostřeleckou palbou, při níž bylo zabito více než 1500 Palestinců.