Demonstrace ve Venezuele mají dvě desítky obětí, armáda je věrná Madurovi

Při demonstracích ve Venezuele, které začaly minulý týden v pondělí, den po prezidentských volbách, zemřelo už čtyřiadvacet lidí. Informovala o tom v noci na středu venezuelská nevládní organizace Provea. Účastníci demonstrací protestují proti podle nich zmanipulovaným výsledkům voleb, které oznámila ústřední volební komise. Podle ní zvítězil opět autoritářský prezident Nicolás Maduro, opozice ale na základě dat získaných z většiny volebních místností tvrdí, že jasně vyhrál její kandidát. Podle tamního ministra obrany Vladimira Padrina zůstává venezuelská armáda věrná Madurovi.

Podle organizace Provea, která už přes třicet let ve Venezuele usiluje o dodržování lidských práv, zemřelo v souvislosti s demonstracemi od 28. července do pondělí tohoto týdne 24 lidí. Nejméně devět z nich podle svědků zabily ozbrojené civilní skupiny Madurových příznivců zvané colectivos, které spolupracují s místní policií a pomáhají jí v represích vůči kritikům vlády. Při demonstracích bylo podle úřadů také na dva tisíce lidí zatčeno.

Ústřední volební komise, loajální stávajícímu prezidentovi, už minulé pondělí prohlásila po sečtení čtyř pětin hlasů, že Maduro získal mandát na další, už třetí funkční období, jež začíná 10. ledna. Do středy ale komise nezveřejnila podrobné výsledky, což kritizovala i řada zemí regionu, Spojené státy či Evropská unie. Některé země, včetně USA také uznaly za vítěze voleb opozičního kandidáta Edmunda Gonzáleze.

Opozice minulý týden zveřejnila data, která získala z 81 procent volebních místností a která dokládají jasné Gonzálezovo vítězství. V pondělí González a šéfka aliance stran, za kterou kandidoval, María Corina Machadová vyzvali vojáky a policii, aby ukončili represe vůči pokojným manifestacím a respektovali výsledky voleb. Generální prokuratura v reakci na to oznámila, že zahájila vyšetřování Machadové a Gonzáleze, které viní z uzurpování úřední moci, šíření falešné zprávy a podněcování k povstání.

Armáda je na straně Madura

Venezuelská armáda zůstává věrná současnému prezidentovi Nicolásovi Madurovi, řekl ve středu ministr obrany Vladimir Padrino, který tak reagoval na výzvy opozice, aby se ozbrojené síly přidaly na její stranu ve sporu o výsledek prezidentských voleb. Právě armáda by v povolebním dění mohla být podle analytiků klíčovým aktérem.

„Pevně odmítáme zoufalé a buřičské výzvy,“ uvedl ohledně výzev opozice ministr obrany Padrino. Podle něj jsou ozbrojené síly naprosto loajální vůči Madurovi a podporují jeho setrvání ve funkci.

Patovou situaci se snaží podle agentury AP, která se odvolává na nejmenované zdroje, řešit představitelé Mexika, Kolumbie a Brazílie, kteří vedou rozhovory s představiteli vlády i opozice. Všechny tři země vyzvaly oficiální volební orgány ve Venezuele, aby zveřejnily detailní volební výsledky. Tyto tři země vedou levicové vlády, které udržují styky s venezuelskou vládou.

Podle Machadové úřady, které oznámily zadržení dvou tisíc lidí během protestů opozice, vyvíjí proti opozici „kampaň teroru“. „Chtějí nás zastrašit,“ uvedla Machadová.