Lídři venezuelské opozice čelí trestnímu stíhání

Lídři venezuelské opozice čelí trestnímu stíhání (zdroj: ČT24)

Venezuelský generální prokurátor Tarek William Saab informoval o zahájení trestního stíhání opozičního prezidentského kandidáta Edmunda Gonzáleze a rovněž opoziční lídryně Maríe Coriny Machadové. Důvodem je jejich výzva, aby armáda a policie v souvislosti s povolebními protesty přestaly podporovat režim Nicoláse Madura a postavily se „na stranu lidu“, uvedla agentura Reuters.

Venezuelská ústřední volební komise (CNE) přisoudila vítězství ve volbách autoritářskému prezidentovi Nicolási Madurovi. Opozice na základě svých dokumentů tvrdí, že zvítězil s velkým náskokem její kandidát Edmundo González Urrutia.

Oznámení CNE vyvolalo v uplynulém týdnu protesty Venezuelanů po celé zemi, kteří požadovali Madurovo odstoupení. Opozice tvrdí, že vyhrál González, a jeho vítězství uznaly některé země včetně Spojených států.

Saabovo pondělní oznámení přišlo v reakci na prohlášení zveřejněné několik hodin předtím na sociální síti X Gonzálezem a Machadovou, v němž dvojice vyzvala venezuelské bezpečnostní složky, aby ukončily represe opozice a respektovaly výsledky voleb, které podle nich opozice vyhrála.

„Apelujeme na svědomí armády a policie, aby se postavily na stranu lidu a jeho rodin,“ napsali González s Machadovou.

Podle Saaba dvojice „falešně vyhlásila jiného vítěze prezidentských voleb, než kterého vyhlásila národní volební komise, jediný k tomu oprávněný orgán“, a otevřeně podněcovala „policejní a vojenské příslušníky k nedodržování zákonů“.

Dva tisíce zatčených

Ozbrojené síly jsou ve Venezuele tradičně arbitrem politických sporů. Dosud však neprojevily žádné známky toho, že by se od Madura měly odvrátit, připomněla agentura AP.

Maduro o víkendu oznámil, že byly zatčeny na dva tisíce stoupenců opozice a že další budou zadrženi a posláni do vězení. Povolební nepokoje si podle nevládní organizace Foro Penal vyžádaly nejméně jedenáct obětí.