Covidové příměří končí. K napětí kolem Gazy přispívá předvolební i povolební dění

Události: Napětí v Gaze roste (zdroj: ČT24)

Divoký víkend má za sebou Blízký východ. Po dlouhých měsících relativního klidu propukly střety mezi Palestinci a Izraelci. Z Pásma Gazy islamisté odpálili na izraelské cíle desítky raket. Vše se odehrává ve vypjaté atmosféře před palestinskými volbami a během ramadánu.

Okolí Damašské brány v Jeruzalémě se z místa turistů a poutníků změnilo na scény jízdní policie v chaotickém davu. „Když se jdu projít do svého města, vidím místo něj vojenskou zónu,“ stěžuje si arabský obyvatel Jeruzaléma Házim Abú Nadžíb. Jeho židovský soused Noam Bogot nabízí vysvětlení: „Vidíme, že u Damašské brány jsou každý den napadáni Židé.“

Šarvátky se přelily i na Západní břeh Jordánu. Hází se kameny a scházejí se emotivní volební mítinky před palestinskými volbami. Slogany proti Izraeli a na podporu demonstrací v Jeruzalémě se staly součástí kampaně.

Gaza

Zahřívá se také jižní fronta. Pásmo Gazy je mimořádně hustě zalidněné. Plochu o rozloze okresu Karviná obývají skoro dva miliony Arabů. Od 90. let minulého století mezi nimi začaly dominovat politické síly islamistického ražení.

Už rok panoval mezi Gazou a Izraelem klid zbraní. Hamás vládnoucí palestinskému pásu však už třetí den vysílá rakety. Neformální covidové příměří tak končí. Zatímco na palestinské straně je židovský stát užitečným hromosvodem v předvolební agitaci, Izrael je pohroužen do vlastních politických problémů kvůli sestavování vlády.

Palestinské volby se mají konat 22. května. Do poloviny května zároveň trvá muslimský svátek ramadán. Napětí proto asi jen tak nezmizí.