Čínský parlament zvolil premiérem Li Čchianga zodpovědného za covidové uzávěry v Šanghaji

Po jednomyslném znovuzvolení Si Ťin-pchinga čínským prezidentem zvolil čínský parlament premiérem jeho politického spojence Li Čchianga. Tato volba nebyla sice jednomyslná, ale i tak velmi jednoznačná. Li Čchiang byl dříve vůdcem komunistů v Šanghaji a zodpovídal za tvrdá opatření proti covidu-19 v tomto městě. Nyní bude mít za úkol nastartovat znovu čínskou ekonomiku.

Li Čchianga, který v premiérské funkci vystřídal Li Kche-čchianga, navrhl prezident Si. V parlamentu dostal 2936 hlasů, proti byli tři poslanci a osm se zdrželo.

Vláda Li Čchianga se bude muset zabývat především situací čínské ekonomiky. Rozsáhlé a dlouhodobé covidové uzávěry ji výrazně zbrzdily a růst hrubého domácího produktu loni zpomalil na tři procenta, zatímco před covidovou pandemií se pohyboval kolem šesti procent.

Li je zatím známý především nekompromisní kampaní proti šíření covidu-19 v mnohamilionové Šanghaji, která loni na jaře zahrnovala mimo jiné dlouhodobé přísné uzávěry. Li tehdy věrně hájil prezidentovu politiku nulové tolerance, navzdory stížnostem obyvatel města, kteří kritizovali špatný přístup k potravinám, lékům a základním službám.

Přísná protipandemická opatření vedla koncem loňského roku k poměrně rozsáhlým demonstracím, po nichž Peking rozhodl o jejich rychlém uvolnění. 

Vrchol letošního týdenního zasedání parlamentu přišel už v pátek, kdy delegáti jednomyslně zvolili prezidentem dosavadní hlavu státu Si Ťin-pchinga, a to na bezprecedentní třetí pětileté funkční období. Podle agentury AP je možné, že devětašedesátiletý politik u moci zůstane doživotně. Reuters ho označuje za nejmocnějšího vůdce země od zakladatele komunistické Číny Mao Ce-tunga.