Čeští hasiči pozastavili odlet do Maroka. Země od nich zatím nabídku pomoci nepřijala

Události: Čeští hasiči zamíří pomáhat do Maroka (zdroj: ČT24)

Odlet speciálního USAR týmu českých hasičů do Maroka zasaženého zemětřesením byl pozdržen. Je totiž ještě nutné počkat na oficiální nótu z Maroka, oznámila mluvčí hasičů Martina Götzová. V neděli v noci tak podle ní zřejmě tým neodletí. Hasiči původně na sociální síti X napsali, že už obdrželi oficiální žádost Maroka o nasazení týmu a večer odletí. Marocké ministerstvo vnitra podle agentury AFB ale uvedlo, že zatím přijalo nabídky na vyslání záchranných a pátracích týmů pouze od Španělska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátů (SAE).

„Marocká strana cestou postižené prefektury projevila zájem o český záchranný tým. Jeho nasazení bylo předběžné schváleno, proto jsme začali podnikat všechny přímé kroky k odletu,“ sdělila Götzová. „Nicméně ze strany politického vedení země bylo řečeno, že je nutné vyčkat, až Česká republika obdrží ještě oficiální nótu,“ doplnila. Bez tohoto dokumentu podle ní nelze zahraniční tým do postižené země vyslat, a proto byl odlet českého USAR týmu pozdržen. USAR tým se specializuje na vyhledávání v sutinách. Podle dřívějších informací by v něm mělo být zhruba sedmdesát lidí.

O dalším postupu se podle mluvčí hasičů pravděpodobně rozhodne až v pondělí ráno. „Pokud se nestane něco neočekávaného, nepředpokládáme, že bychom vypravovali letadla ještě v noci,“ uvedla v neděli před desátou večer.

„Doposud nedošla oficiální politická nóta, tím pádem jsme pozastavili večerní odlet. Vyčkáváme připraveni v dislokaci Praha a Ostrava na to, zda ta politická nóta v průběhu noci nebo třeba ještě večera dojde tak, abychom podruhé zahájili přípravy na odlet,“ potvrdil v nedělní Devadesátce řídicí důstojník Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Martin Legner.

Všichni členové USAR týmu už jsou podle něj na cestě do dislokací, materiál je připraven na naložení do armádních letadel. To, zda čeští hasiči nakonec do Maroka poletí, ale zatím nedokázal říci. „Já pevně věřím, že v průběhu večera nebo noci se podaří vše dotáhnout do zdárného konce a náš USAR tým odletí, abychom na místě mohli poskytnout maximální pomoc,“ dodal.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) původně v neděli dopoledne na sociální síti X napsala, že do Maroka večer odletí tři armádní speciály s českým týmem záchranářů. Hasiči vzápětí na stejné síti sdělili, že oficiální žádost Maroka zatím nedostali. Navečer sice uvedli, že žádost již obdrželi, pak ale odlet zastavili kvůli čekání na formální pozvání.

Čeští hasiči byli v pohotovosti od soboty. USAR tým mají tvořit hlavně hasiči z Prahy a z Moravskoslezského kraje. „Vzhledem k dříve realizovaným přípravám máme materiál na jednom místě a za několik málo minut ho začneme nakládat do letadla,“ napsal HZS Moravskoslezského kraje krátce před sedmou večer. Mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp již dříve řekl, že podle předpokladů by moravskoslezští hasiči z mošnovského letiště letěli nejprve do Prahy, kde se k nim připojí kolegové. Podle Poppa hasiči vezou veškerou techniku potřebnou pro vyhledávání v sutinách.

Součástí týmu by měla být i takzvaná traumaskupina, kterou bude tvořit až devět zdravotníků a lékařů. „Jsou schopní ve dvou týmech operovat v polních podmínkách,“ řekl dopoledne České televizi generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Zkušený český tým

V Maroku byli od soboty již dva čeští hasiči, kteří měli nasazení týmu dohodnout. USAR (Urban Search and Rescue) tým pomáhal například letos v zimě po ničivém zemětřesení v Turecku a Sýrii. Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman ze sutin vyprostili 78 mrtvých a dva živé lidi.

Česko je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) připraveno nabídnout Maroku kromě personální taky materiální a humanitární pomoc, a to v „maximálním měřítku“.

Nabídky pomoci z celého světa

Jako první požádalo Maroko o pomoc Madrid, který vyslal do země letoun s 56 záchranáři a čtyřmi psy vycvičenými k pátrání po přeživších. „Je to projev španělské solidarity a přátelství, které spojuje obyvatelé Španělska a Maroka,“ prohlásil španělský ministr zahraničí José Albares.

Londýn vyšle šedesát pátracích a vyprošťovacích specialistů včetně čtveřice psovodů a potřebného vybavení, a to na palubách dvou nákladních armádních letadel. Do Maroka už dorazili i Tunisané a v terénu je také malý tým expertů z USA.

Pomoc Maroku nabídly i Spojené státy, Francie, Německo, Tchaj-wan, Izrael, Turecko, Kuvajt nebo Alžírsko, které s Marokem jinak kvůli sporům před dvěma lety zpřetrhalo diplomatické vazby. Některé týmy ale stále čekají na oficiální žádost marocké vlády. Tamní ministerstvo vnitra uvedlo, že zatím přijalo nabídky na vyslání záchranných a pátracích týmů pouze od Španělska, Velké Británie, Kataru a Spojených arabských emirátů.

„Je několik teorií, proč Maroko zatím o pomoc nepožádalo. Marocké úřady si možná vyhodnotily, že zemětřesení není natolik devastující, takže si v první fázi vystačí samy a vsadí na vlastní síly. Kloním se ale k verzi, kterou je logistika, která je komplikovaná z hlediska koordinace,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Podle informací ministerstva zahraničí se žádnému Čechovi při zemětřesení nic nestalo. V cestovatelském systému Drozd je registrovaných 184 lidí. Resort jim jeho prostřednictvím rozeslal informační SMS a e-maily. České úřady se v sobotu nemohly spojit se dvěma turisty, kteří byli v době katastrofy přímo v pohoří Atlas. I ti jsou ale v pořádku.

„Bouchaly nám dveře na pokoji, bouchaly dveře od skříně, tak nám to chviličku trvalo – zaregistrovat, co se vůbec stalo. Bylo to prakticky jako takové zhoupnutí celé té budovy, prostě takový nepříjemný pocit, jako když vám utíká zem pod nohama. Vzali jsme si nejnutnější – telefon, pasy – a rychle jsme vyběhli před hotel v době, kdy už probíhala evakuace ostatních lidí,“ popisuje páteční otřesy český turista Matěj Volenec, který se o víkendu vrátil z Agádíru.

Češka žijící v Maroku: Cesta do Imlílu už je průjezdná, do horských oblastí proudí pomoc (zdroj: ČT24)

Změny u poznávacích zájezdů

Turisté včetně Čechů museli v noci na sobotu přespat venku. „Nyní máme samé dobré zprávy. Turisté, kteří jsou na pobřeží v oblasti Agádíru, čerpají svou dovolenou normálně. Včera se vrátilo jedno letadlo s lidmi, kteří tam byli v době zemětřesení. Z lidí, kteří měli mít delší dovolenou, požádali čtyři lidi o to, aby se mohli vrátit předčasně. V Marrákeši nikdo není, někteří se vrátili pravidelnými linkami domů a někteří se přesunuli do míst, kde je bezpečno,“ sdělil místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Podle něj bude mít zemětřesení po určitou dobu velký vliv na zájem o poznávací zájezdy do Maroka, které směřují většinou právě do zasaženého Marrákeše. Cestovní kanceláře budou přesouvat zájezdy na pozdější termíny, než se zjistí míra škod, míní Papež. Naopak u zájezdů k moři, které jsou stále populárnější, pravděpodobně ke změnám nedojde.

Maroku po katastrofě kondolují politici z celého světa. „Velmi mě zasáhla zpráva o ničivém zemětřesení v Maroku, které přineslo vedle obrovských škod na majetku především mnoho ztrát lidských životů. Vyjadřuji hlubokou soustrast rodinám těch, kteří při tomto neštěstí přišli o své blízké,“ uvedl český prezident Petr Pavel v telegramu adresovaném marockému králi Muhammadu VI.

„Vaše Veličenstvo, jménem české veřejnosti i jménem svým bych Vám, rodinám obětí a Vašim občanům chtěl vyjádřit, že v těchto těžkých chvílích stojíme při Vás, a popřát Vám mnoho sil při odstraňování následků této pohromy,“ dodal český prezident.