České kraje plánují podpořit rehabilitační zařízení pro ukrajinské vojáky v Užhorodě

Události: Kraje podpoří rehabilitační centrum v Užhorodě (zdroj: ČT24)

Ukrajina kromě bojových starostí hledá cestu, jak se postarat o válečné veterány. Jejich zranění často vyžadují dlouhou následnou léčbu. Rehabilitačních center je ale v zemi málo a jsou přeplněná. Pomoct se rozhodly české kraje: přidají peníze na projekt v Užhorodě.

Sergej bojoval na východě Ukrajiny, velel jednotce, potom ale přišel o pravou nohu. „Našlápl jsem na protipěchotní minu. Nejdřív mě to trochu omráčilo a potom jsem se podíval na nohu a viděl jsem, že mi chybí chodidlo,“ svěřil se voják s traumatickým zážitkem. Zraněných vojáků míří na západ Ukrajiny každý měsíc desítky.

„Většinou se jedná o následky poranění pohybového aparátu a střelných zranění, střepinových poranění a perivaskulárních poranění,“ přiblížil Oleksandr Jurijovič, lékař Krajské nemocnice válečných veteránů v Užhorodě.

Nemocnice jsou často přeplněné civilisty i vojáky. Současné rehabilitační oddělení v Užhorodě sídlí v zastaralé budově a kapacitou nestačí.

„Všichni vojáci jsou v našich nemocnicích, traumatologii, chirurgii, nemocnice fungují. Potřebujeme rehabilitaci, aby se postavili na nohy a vrátili do života,“ míní předseda Zakarpatské oblastní rady Volodymyr Chubirko.

Pomoc českých krajů

Problém by mělo vyřešit nové centrum – projekt za 60 milionů korun. Pomoc nabídla česká hejtmanství, mezi nimi Vysočina a Pardubický kraj. Složí se na polovinu potřebné částky.

„Na frontě je zraněno velmi mnoho vojáků, a je potřeba, aby se o ně někdo postaral v následné péči,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM–3PK).

Podle redaktora ČT Erika Knajfla bude mít nové zařízení kapacitu 250 pacientů. Centrum by se mělo začít stavět příští rok.