Na Novojičínsku se budou modernizovat ukrajinské tanky. Poté zamíří rovnou na bojiště

Opravy ukrajinských tanků T-64 (zdroj: ČT24)

Státní podnik VOP CZ ze Šenova u Nového Jičína zahájí v nejbližší době opravy tanků T-64, které patří ukrajinské armádě. Technika byla desítky let ve skladech, po modernizaci zamíří přímo do bojů na Ukrajině, která čelí ruské agresi. Smlouva vychází z memoranda mezi VOP CZ a ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom z letošního února.

Montážní hala vojenského opravárenského podniku v Šenově u Nového Jičína je zatím plná rozebraných tanků T-72, které pochází převážně z výzbroje české armády. Brzy je ale nahradí ukrajinské stroje T-64. Jejich přesný počet je ale tajný. 

Tanky T-64 byly primárně určeny pro sovětskou armádu. Do tehdy spřátelených zemí se vůbec nevyvážely. V Česku se tak objeví vůbec poprvé. „Tank projde kompletním odstrojením a renovací,“ uvedl k modernizaci výkonný ředitel VOP CZ Kamil Kučera.

„Jsou to tanky, které vycházejí z platformy T-55 a T-72. Pro nás to bude určitě něco nového. Bude to nová zkušenost po stránce mechanické,“ řekl vedoucí technik společnosti Petr Veselka. Ředitel uvedl, že tank T-64 si je v něčem podobný s typem T-72. Jenže ne ve všem. „Jsou tam komponenty, se kterými nemáme zkušenosti,“ dodal.

Práce pod dohledem ukrajinských odborníků

Technici ze Šenova už kvůli tomu navštívili i ukrajinské závody, kde se tyto tanky opravují. Ukrajinští specialisté pak budou dohlížet na kompletaci tanků i u nás. „Jsme sami zvědaví, jak to zvládneme, ale i na to, jak se bude spolupracovat s ukrajinskou stranou,“ říká Veselka. 

Odborníci z Ukrajiny by měli dohlížet, případně řešit s českými techniky postup oprav, aby se práce co nejvíc urychlily. O náhradní díly se v první fázi bude starat ukrajinská strana. Později se ale do výroby zapojí i firmy z tuzemska. „Není to žádný dar, chová se to jako standardní zakázka. Neplatí to Česká republika ani ministerstvo obrany, platí to ukrajinská strana,“ upozornil Kučera. 

Ukrajinské tanky T-46 by měly do Šenova dorazit během několika týdnů. První část strojů bude podle plánu renovována do konce letošního roku. Po dokončení zamíří rovnou na frontu.