Britské parlamentní volby se uskuteční 4. července. O několik měsíců dříve, než se čekalo

Britský premiér Rishi Sunak ve středu vpodvečer oznámil, že parlamentní volby se uskuteční v zemi už 4. července. Potvrdil tak informace médií, která mluví o překvapení. Původně se totiž čekalo, že volby budou nejdříve na podzim. Sunak králi Karlu III. navrhl rozpuštění parlamentu a panovník s tím souhlasil. Očekává se, že letní hlasování s přehledem vyhrají opoziční labouristé, kteří s velkým náskokem vedou předvolební průzkumy. K moci by se tak vrátili po čtrnácti letech.

„Nyní nastal okamžik, aby si Británie zvolila budoucnost,“ prohlásil před svou kanceláří v Downing Street Sunak. „Buď já, nebo Keir Starmer, se 5. července staneme ministerským předsedou,“ řekl dále v odkazu na lídra labouristů v krátkém proslovu, který zněl jako ostrý start volební kampaně. Čtyřiačtyřicetiletý politik v něm za zvuků hlasité hudby, kterou někdo zřejmě na protest pustil poblíž, líčil, co všechno jeho vláda dokázala, a zároveň opakovaně tvrdil, že labouristé nemají pro Británii žádný skutečný plán.

O termínu voleb se celý den spekulovalo i kvůli tomu, že několik ministrů zrušilo plánovaná vystoupení, případně zkrátilo či naopak odložilo zahraniční návštěvy kvůli zasedání vládních špiček, které se sešly v nezvyklou dobu. Sunak sám během dne při dotazu na datum voleb uvedl, že se uskuteční ve druhé polovině roku.

Parlament bude podle agentury Reuters rozpuštěn 30. května.

Mluvčí Keira Starmera dal dopředu najevo, že labouristé se na předvolební kampaň dobře přichystali. „Jsme plně připraveni pustit se do toho, jakmile premiér volby vyhlásí,“ konstatoval.

Vládní konzervativci nyní v průzkumech veřejného mínění zaostávají zhruba o dvacet procentních bodů za labouristy. Novým ministerským předsedou by se tak po hlasování v 67milionové zemi mohl stát právě Starmer. Dosud posledním britským labouristickým premiérem byl od června 2007 do května 2010 Gordon Brown.

Sunak se úřadu ujal v říjnu 2022. V nynějším volebním období byl po spolustranících Borisu Johnsonovi a Liz Trussové už třetím šéfem britské vlády.