Británie se potýká s neobvyklou vlnou veder, v Londýně zaznamenali historický rekord

Události ČT: Velká Británie se potýká s neobvyklými vedry (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii vrcholí nezvyklá vlna zářijových veder. V Londýně sedm dní po sobě naměřili přes třicet stupňů Celsia, což je historický rekord pro tento měsíc. Tak vysoké teploty jsou v zemi značně neobvyklé i v červenci nebo v srpnu.

Letošní září je nejteplejší od roku 1884. Prozatím nejteplejším dnem letošního roku byla sobota, kdy v londýnském Heathrow naměřili 32,7 stupně Celsia, uvádí BBC.

Na taková horka nejsou Londýňané připraveni. V desetimilionové metropoli je minimum veřejných venkovních koupališť, a ta jsou tak přeplněná. Zatímco ještě v minulosti se lidé koupali i v Temži, dnes je to kvůli znečištěné vodě zdraví nebezpečné, a proto zakázané.

Samotnou kapitolou je pak sto šedesát let stará londýnská podzemní dráha, kde kvůli absenci větrání teploty často šplhají až k pětatřiceti stupňům. Londýňané i turisté tak vyhledávají každý kousek stínu nebo osvěžení, které rozpálené centrum poskytuje, ať jsou to veřejné parky, či kašny. 

Pokud budou podobná vedra pokračovat i v budoucích letech, město se jim bude muset přizpůsobit. „Británii určitě ovlivňuje změna klimatu, ale také další ukazatele. Prostě to, jak příroda reaguje na měnící se životní prostředí,“ upozornila meteoroložka Clare Nasirová.