Bouřky v Německu provázela nejméně tři tornáda, v Česku měli hasiči přes tisíc výjezdů

Události ČT: Německem a Českem se prohnaly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Silné bouře, které v pátek zasáhly části Německa a vyžádaly si desítky zraněných a jeden lidský život, provázela nejméně tři tornáda. Oznámila to Německá meteorologická služba (DWD). Silné bouřky s přívalovými srážkami, silným nárazovým větrem a krupobitím zasáhly v pátek i část Česka. Hasiči vyjížděli k jedenácti stům případů. Bez proudu bylo v sobotu ráno čtrnáct tisíc míst, hlavně ve středních Čechách.

V Německu se v souvislosti s bouřemi vyskytlo několik tornád. „Můžeme potvrdit tři,“ sdělil podle agentury DPA mluvčí meteorologů. Podle něj se tornáda vytvořila v Severním Porýní-Vestfálsku ve městech Paderborn, Lippstadt a ve čtvrti města Höxteru Lütmarsen, která byla přírodním živlem nejhůře zasažena.

„Téměř všechny budovy zůstaly bez střechy, okna jsou rozbitá. Ano, vypadá to tady jako po katastrofě,“ uvedl mluvčí hasičů v Paderbornu Jens Kniesburges. Kromě Paderbornu velké škody hlásí právě i Lippstadt nebo Höxter. Bouře se ale přehnala třeba i Bavorskem. Čtrnáct lidí tam utrpělo zranění, když se na ně zřítila dřevěná chatka, ve které se před živlem skrývali.

Právě nejlidnatější spolkovou zemi Severní Porýní-Vestfálsko zasáhla nepřízeň počasí především, silné bouřky s lijáky a prudkými větrnými poryvy tam způsobily vážné škody. Jen v Paderbornu bylo podle policie zraněno 43 lidí, desítka z nich vážně. Mnoho budov utrpělo škody zejména v průmyslové oblasti města.

Značné problémy ale bouřková fronta Emmelinde způsobila na vícerých místech Německa. Mimo jiné policie ráno potvrdila informaci o úmrtí jednoho člověka v Porýní-Falci. V obci Wittgert se osmatřicetiletý muž smrtelně zranil na hlavě, když vstoupil do zatopeného sklepa a po zásahu elektrickým proudem upadl.

Česko: Hasiči měli přes tisíc výjezdů

Silné bouře se v pátek večer a během noci na sobotu prohnaly také Českem. Hasičský záchranný sbor uvedl, že zaznamenal na jedenáct set výjezdů k následkům počasí. Dlouhodobý denní průměr všech výjezdů v běžný den včetně dopravních nehod, požárů a dalších událostí přitom činí 365. „Jen v souvislosti s bouřkami jsme tedy vyjížděli třikrát častěji,“ konstatovali hasiči na Facebooku.

Největší počet událostí byl ve Středočeském kraji. V Lužné na Rakovnicku udeřil blesk do domu, který začal hořet. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách.

V obci Srch u Pardubic hořel po zásahu bleskem karavan, následně v něm vybuchla propanbutanová bomba. Událost se obešla bez zranění. V Praze počasí poškodilo stanové městečko pro Ukrajince v pražské Troji, ještě během noci byl ale jeho provoz plně obnoven.

Bouřky provázel zejména na západě Čech velmi silný vítr. Nejsilnější poryv naměřili meteorologové na stanici Plzeň-Mikulka, kde foukalo rychlostí až 125 kilometrů v hodině. Bouřky místy provázelo i krupobití. Na Karlovarsku patrně padaly i kroupy o průměru kolem dvou centimetrů. Předběžné údaje zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku.

Na mnoha místech budou práce na odstraňování následků silných bouřek pokračovat celou sobotu, uvedli hasiči. Odklízejí především spadlé stromy, události tohoto typu hlásí řada krajů v Čechách a Vysočina. Bouře také ničila střechy, hasiči zasahovali i u dopravních nehod.

„Podle některých šetření šlo o takzvané derecho, což je větrná bouře, která je doprovázena velmi silným větrem, který má velké ničivé účinky. Postupuje v pásmu, které má minimálně 400 kilometrů,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Karas. 

Tisíce míst bez proudu

Podle společnosti ČEZ bylo v pátek v jedenáct hodin večer asi 158 tisíc odběrných míst bez proudu. V sobotu ráno zbývalo obnovit dodávky čtrnácti tisícům odběratelů a opravit padesátku poruch na vedení vysokého napětí. Nejvíce poruch energetici evidují ve středních Čechách a Plzeňském kraji, informovala mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. 

Například v Královéhradkém kraji energetici evidovali nejvíce poruch na Rychnovsku a Jičínsku. V kraji bylo v noci bez elektřiny téměř 35 tisíc domácností, v sobotu před polednem jich bylo 432. Počet poruch ve vedeních vysokého napětí klesl z nočních 18 na pět k sobotním 11:00. V Pardubickém kraji měli energetici nejvíce práce na Pardubicku a Chrudimsku. Počet domácností bez elektřiny se snížil z téměř 22 tisíc v noci na asi 70 v sobotu před polednem.

Opravy pokračují

Kolem sobotních 15:00 už byly bez dodávek elektřiny asi jen tři tisíce zákazníků společnosti ČEZ, z toho přibližně polovina v Plzeňském kraji, řekla Holingerová. Kolem 650 odběratelů bez elektřiny bylo shodně v Karlovarském kraji a středních Čechách a asi 300 v Královéhradeckém kraji, uvedla.

Distribuční společnosti EG.D, která působí zejména na jihu Čech a Moravy, noční bouřky větší komplikace nezpůsobily. V sobotu ráno evidovala pouze desítky míst bez proudu, a to zejména na Vysočině, řekl mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Po opravě poruch na vedení vysokého napětí pokračují čety opravářů na odstraňování následků vichřice na linkách nízkého napětí. „Předpoklad obnovení dodávky je během dnešního dne,“ uvedla v sobotu mluvčí ČEZ. 

Informace o výpadcích proudu lidé najdou na webu www.cezdistribuce.cz. Pro hlášení poruch má společnost ČEZ webový portál www.bezstavy.cz, případně je lze volat na bezplatnou linku 800 850 860.