Bomby zasáhly třeba salon krásy. V ostřelovaném Charkově natáčel štáb ČT

Události: Martin Jonáš natáčel v ostřelovaném Charkově (zdroj: ČT24)

Rusko stále ostřeluje ukrajinské město Charkov vzdálené jen zhruba třicet kilometrů od hranice. Terčem palby je od prvního dne bojů. Moskva ho plánovala obsadit během několika dní. Narazila ale na houževnatý odpor. Město je stále v částečném obklíčení, a jeho obyvatelům jde o život, jak zaznamenal zpravodaj Martin Jonáš.

Na předměstí Saltivka se denně ozývá dunění dělostřelby. Panelové domy nesou stopy stovek zásahů. Místo na bojové pozice tu střely dopadaly na místní školu anebo třeba na salon krásy.

Ruská strana tvrdí, že útočí pouze na vojenské cíle. Saltivka ale svědčí o opaku. Zpravodaj Jonáš natočil zasažené obytné domy, v jejichž blízkosti není nic, co by připomínalo vojenský nebo strategicky důležitý objekt.

Charkov je druhé největší město Ukrajiny, před válkou mělo půldruhého milionu obyvatel. Dnes v ulicích není téměř nikdo. V troskách na okraji Saltivky přežívá už jenom hrstka obyvatel. Hrají každodenní loterii o život.

Jeden z obyvatel, Ihor, popisuje, jak ho málem zabil ruský granát: „Seděl jsem v autě, nevěděl jsem, co se děje, ničemu nerozuměl. Nejvíc mám zasaženou pravou ruku,“ říká. 

Terčem ostřelování byla i nemocnice

Místní nemocnici také poškodily výbuchy. Na dvoře areálu leží zbytky pláště ruské rakety. „Prostřelili střechu a několik pater porodnice. Naštěstí tam nebyly pacientky, všechny byly ve sklepě,“ popisuje lékař Rubjen Tor-Ovanisjan.

Před charkovskou radnicí se nachází improvizovaný pomníček. Ruská raketa zasáhla centrum místní administrativy hned třetí den války. Zaměstnanci radnice odhadují, že město už opustila víc než třetina obyvatel. A další z charkovského nádraží odjíždějí, i když nevědí, kam je cesta povede. „Chceme prostě někam, kde nepadají bomby,“ říká jedna z cestujících, Tamara.