Ukrajina hlásí sedm odražených útoků na Donbase

Události: Boje na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Na jihu v Mariupolu pokračují raketové a bombové údery na pozice ukrajinských vojáků v železárnách a ocelárnách Azovstal, uvádí velení ukrajinských ozbrojených sil a hlásí rovněž, že nekončí ani ruské ostřelování Charkova. V případě Azovstalu Moskva ohlásila záměr otevřít pro civilisty humanitární koridor, ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková ale takové tvrzení odmítla. Ruští vojáci podle Kyjeva pokračují v systematickém ničení železniční infrastruktury.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Ruské invazní síly pokračují v ostřelování ve směrech na obce Slobožanske a Izjum na východě Ukrajiny, uvedl v pondělí ukrajinský generální štáb ve své ranní operační zprávě. Pokus o útok ve směru z Izjumu na Barvenkove a Slovjansk podle něj ukrajinské síly odrazily, útok na obec Popasna v Luhanské oblasti pokračuje.

„Ukrajinské obranné síly působí nepříteli značné ztráty. Jen v Doněcké a Luhanské oblasti bylo za posledních 24 hodin odraženo sedm nepřátelských útoků,“ uvádí generální štáb ukrajinské armády a dodává, že jeho síly mimo jiné zničily třináct ruských tanků, tři dělostřelecké systémy, dále obrněná vozidla nebo bezpilotní letouny. Podobné informace jednotlivých stran konfliktu není možné nezávisle ověřit.

Ukrajinská armáda upozorňuje, že ruské invazní jednotky pokračují v ofenzivě na východě země s cílem plně ovládnout území Doněcké a Luhanské oblasti a zajistit pozemní trasu mezi těmito územími a poloostrovem Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Rusko, od chvíle, co přesunulo svou pozornost na plnou okupaci Donbasu, učinilo menší pokroky v některých oblastech, napsalo v pondělí britské ministerstvo obrany ve své pravidelné zprávě k situaci na Ukrajině. Ruské invazní jednotky jsou podle něj bez dostatečné logistické a bojové podpory a zatím nedosáhly významného průlomu.

„Ruské rozhodnutí obléhat ocelárnu Azovstal v Mariupolu spíše než na ni útočit znamená, že mnoho ruských jednotek zůstává zablokováno ve městě a nemůže být přesunuto,“ píše britský resort obrany. „Ukrajinská obrana Mariupolu také mnoho ruských jednotek vyčerpala a snížila jejich bojovou efektivitu,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany podle něj navrhlo, aby na kompenzace pro rodiny zabitých vojáků dohlížela raději armáda než civilní úřady, což podle Britů pravděpodobně odráží snahu skrýt skutečný rozsah ztrát před ruskou veřejností.

Moskva avizovala humanitární koridor z Azovstalu

Co se týče sledovaného obléhání ocelárny Azovstal, tak ruská armáda podle agentury Interfax hlásí záměr otevřít pro civilisty humanitární koridor. V krytech pod ocelárnami se vedle ukrajinských obránců skrývají i stovky žen a dětí, uvedly už dříve ukrajinské úřady.

Moskva uvádí otevření humanitárního koridoru a přerušení bojů od 14:00 hodin místního času (13:00 SELČ). „Ruské ozbrojené síly a uskupení Doněcké lidové republiky jednostranně zastavují veškeré bojové akce od 14:00,“ uvedl podle agentury Interfax ruský generál Michail Mizincev.

Rusové ale podle Oleksije Arestovyče, poradce ukrajinského prezidenta, dál ocelárny ostřelují z tanků a děl a podnikají také vzdušné údery. Ruské síly tím v nejvyšší možné míře porušují rozkaz hlavního velitele armády, ruského prezidenta Vladimira Putina, podotkl Arestovyč.

Putin minulý týden před kamerami vyzval ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, aby nařídil další útoky na průmyslový areál přerušit a pokračovat v blokádě. O pokračujících ruských raketových a bombových úderech na Azovstal informoval rovněž ukrajinský generální štáb ve svém ranním přehledu situace.

„Je důležité si uvědomit, že humanitární koridor se otevírá na základě souhlasu obou stran. Koridor oznámený jednostranně neposkytuje bezpečnost, a tudíž ho nelze považovat za humanitární,“ reagovala ukrajinská vicepremiérka Vereščuková na oznámený záměr Moskvy. Ruské invazní síly zároveň obvinila, že už dříve mnohokrát narušily evakuační trasy.

Moskva v pondělí také oznámila, že v tuto chvíli nevidí smysl ve vyhlašování příměří. Obává se prý, že by jej Kyjev zneužil k provokacím podobným událostem v Buče. Řekl to zástupce velvyslance Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij. Reagoval tím na opakované volání ukrajinského vedení po vyhlášení velikonočního příměří, k němuž se přidal i generální tajemník OSN António Guterres. 

Rusové podle Kyjeva ostřelovali pět železničních stanic

Ukrajina v pondělí hlásila útoky i na pět železničních stanic v západní a centrální části země. „Ruské jednotky pokračují v systematickém ničení železniční infrastruktury. Dnes ráno se během hodiny dostalo pod palbu pět železničních stanic v centrální a západní Ukrajině,“ napsal v pondělí šéf železniční společnosti Ukrzaliznycja Oleksandr Kamyšyn. Při útocích zahynulo pět lidí a 18 dalších utrpělo zranění.

Prokuratura Vinnycké oblasti, kde k útokům došlo, sdělila, že Rusové ostřelovali objekty infrastruktury u měst Žmerynka a Kozjatyn. Na místě jsou podle ní vyšetřovatelé a ukrajinské úřady již zahájily trestní řízení. Kvůli útokům muselo být zastaveno přinejmenším třicet vlakových spojů, informoval vlakový dopravce.

Ruské ministerstvo obrany později podle agentury TASS oznámilo, že ruské síly pomocí „vysoce přesných zbraní dlouhého doletu“ zničily na Ukrajině šest zařízení napájejících proudem železniční stanice, přes něž se údajně přepravují zahraniční zbraně na ukrajinský Donbas. 

Ukrajina zaútočila na ruskou vesnici, tvrdí gubernátor

Gubernátor ruské Belgorodské oblasti večer naopak obvinil Kyjev z bombardování vesnice Žuravljovka u hranic s Ukrajinou. Útok prý způsobil zranění dvěma civilistům a poničil několik domů, tvrdí gubernátor Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

„Vesnice byla terčem ostřelování. Už je jasné, že tam jsou zranění civilisté. V tuto chvíli jsou dva: muž s poraněním na ruce a žena, která byla zraněna na krku,“ napsal Gladkov. „Sanitky už vyjely na místo. Jsou tam domy, které byly částečně zničeny,“ dodal.

Rusko už několikrát obvinilo ukrajinské síly z provádění úderů na ruském území. V polovině dubna konkrétně Ukrajinu obvinilo z útoků na dvě vesnice v Belgorodské oblasti a na jednu vesnici v Brjanské oblasti.